"Har man byggt en så är det lätt att bygga fler"

Det har blivit enklare att bygga om bilar till A-traktorer sedan reglerna ändrades i somras – men inte så enkelt som många tror, enligt besiktningsingenjör Per Wretling.

A-traktorer kan se ut nästan precis som vanliga bilar, men baktill ska det finnas en LGF-skylt och ingen registreringsskylt.

A-traktorer kan se ut nästan precis som vanliga bilar, men baktill ska det finnas en LGF-skylt och ingen registreringsskylt.

Foto: Malin Stenström

Gotland2020-10-03 08:54

De ändrade reglerna trädde i kraft 15 juli i år, vilket gjort det enklare att bygga om bilar till A-traktorer.

– Men det är inte så enkelt som många tror. Det är sant att man inte behöver kapa karossen och att man oftast inte behöver dubbla växellådor. En viktig detalj som många kanske inte tänker på är att ombyggnaden skall vara så att man bara med stor svårighet kan ändra hastigheten. Jag skulle inte säga att det är lätt att bygga i dag, om man aldrig har gjort det, men har man byggt en så är det lätt att bygga fler, säger Per Wretling, besiktningsingenjör på Bilprovningen.

Bilprovningen har tagit fram lite tolkningar och tips för att bygga A-traktorer baserat på regelverket, vilket finns att läsa på hemsidan

Sedan de nya reglerna trädde i kraft har han haft fyra registreringsbesiktningar av A-traktorer, varav två blev underkända. 

– De har trott att det bara är att sätta på en hastighetsregulator och att det varit frid och fröjd, men de blev underkända på flera andra saker.

– Det var enklare förr när nästan alla A-traktorer var ombyggda Volvo 240 eller 740. Då fanns ett koncept som alla visste hur det skulle vara, men nu när man bygger på alla olika märken så är det jättesvårt att säga vad som krävs för att just den eller den bilen ska bli godkänd, säger Per Wretling. 

Han håller med om att A-traktorerna ofta ser ut som vanliga bilar, så när som på LGF-skylten och frånvaron av registreringsskylt baktill.

– A-traktorerna kan helt klart se mer bilaktiga ut i dag.

Per Wretling har jobbat som besiktningsingenjör i många år och sett många olika fordon genom åren.

– Gotland har alltid legat högt när det gäller A-traktorer, men intresset har helt klart gått i vågor.

En skillnad är dock att det numer är vanligt med A-traktorer även i Visby.

– De finns inte bara på landet längre, när jag var ung visste man knappt vad en epa var här i stan.

En A-traktor får inte vara avsedd för person- eller godstransport, vilket innebär att det inte får finnas baksäte eller lastutrymme. Ursprungsfordonet måste vara serietillverkat och täckt, med släpvagnsvikt på minst 1 000 kg och måste ha dragkrog och släpvagnskontakt. Är tjänstevikten under 2 000 kilo, varav mindre än 60 procent vilar på drivhjulen måste den ha ett barlastflak, vilket aldrig får överstiga 1,25 kvadratmeter. En A-traktor ska också ha typgodkänd LGF-skylt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!