Här råder det inte idétorka

För femton år sedan föddes en rolig idé av två män som skapade ett öl. I dag finns tiotalet ölsorter till försäljning, nya idéer föds hela tiden och man räknar i år med att sälja 700 000 liter öl.Nu blickar Gotlands bryggeri utomlands - och funderar på brödbak.

<7GT_Bildrubrik>Minnen</7GT_Bildrubrik>. I lokalen där bryggeriet håller till, låg mellan 1850 och 1913 en kyrka -- men innan dess ett annat bryggeri. Attiraljer från Wedins bryggeri syns än i dag.

<7GT_Bildrubrik>Minnen</7GT_Bildrubrik>. I lokalen där bryggeriet håller till, låg mellan 1850 och 1913 en kyrka -- men innan dess ett annat bryggeri. Attiraljer från Wedins bryggeri syns än i dag.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-11-13 04:00
Gotlands bryggeri grundades 1995 av Janne Bertholdsson och Magnus Tedenmyr.
- Hela idén då var att göra ett ofiltrerat öl, berättar Janne Bertholdsson, som numera är försäljningsansvarig i det lilla företaget med en handfull anställda.

Lekfull och kreativ
Janne Bertholdsson beskriver verksamheten som en lekfull och kreativ sådan, en arbetsplats där spontana idéer snabbt experimenteras fram till verklighet.
- Ibland känns det mer som pojkstreck, som sedan blir färdiga produkter, säger han.
Just spontaniteten och närheten mellan idé och produkt tycks vara ett framgångsrecept. Verksamheten i det lilla ölbryggeriet mitt i Visby innerstad sjuder nämligen. Snart skummar det över, och bryggeriet måste redan nu ta hjälp av moderbolaget Spendrups med att producera all den öl som säljs.
- I år räknar vi med att sälja 700 000 liter, men vi kan bara göra 450 000 liter här på Gotland. När vi brygger på fastlandet tillsätter vi kalk i vattnet för att få den rätta smaken, så som ölen smakar när den görs här på Gotland, berättar Janne Bertholdsson.
Sedan ett par år tillbaka är Gotlands bryggeri ett eget bolag, om än ett dotterbolag till Spendrups som man tidigare var en del av. Och det ger klara fördelar, menar Janne Bertholdsson.
- Det har varit en väldigt kreativ miljö här de senaste åren. Vi är ett litet bryggeri och kan fortfarande göra det roliga, det kreativa, testa nya sorter. Samtidigt är det tryggt att ha moderbolaget som en stor kusin att hålla i handen när det blåser.

Drömmer stort
I och med den stora ökningen, väcks en rad frågor och idéer.
- Ska vi vara kvar i innerstan, eller ska vi ha billigare lokaler utanför för själva bryggeriet? frågar sig Janne Bertholdsson och avslöjar:
- Drömmen är att kunna bygga ett bryggeri med kapacitet att brygga två miljoner liter om året.
Ambitionen i bryggeriet är nu att ha sex permanenta ölsorter, sex säsongsöl och på sikt också sex andra spritdrycker som inte är öl.
För stunden finns fem permanenta sorter och en sjätte släpps i vår. Två julöl och en oktoberöl finns i säsongssortimentet.
- Ytterligare tre sorters säsongsöl har vi att spela med, när inspirationen slår till och vi kommer på någon ny idé, säger Janne Bertholdsson.

"Minibryggeri"
Erik Broström, en av de anställda, har nyligen inrättat ett eget "minibryggeri", som lämpar sig utmärkt för testbryggning.
- Vi kan testa riktningen på nya öl i minibryggeriet, sedan går vi över till att brygga i det "riktiga", förklarar han.

Blickar utomlands
Gotlands bryggeri, som etablerat sig på svensk ölmarknad, har nu också börjat blicka utomlands.
- Vi ska försöka sälja ett par av våra ölsorter i England, berättar Janne Bertholdsson, som har ytterligare idéer på lut:
Restprodukter från ölbryggandet lämpar sig nämligen väl för brödbak, och en idé är således att producera "Wisby Klosterbröd".
- Vi testade det en period, och vi kikar lite på om det vore möjligt att återuppta det.
På ett styrelsemöte inom kort ska företagsledningen diskutera såväl export och större bryggeri, som brödbakande och nya spritsorter.

Därför heter ölsorterna som de gör:
Sleepy Bulldog:
Bryggeriet sökte något som kunde associeras till en typisk engelsk ale. Vd Johan Spendrups hund Krut fick figurera på etiketten.
Sitting Bulldog: En vidareutveckling av Sleepy Bulldog, och en ordvits med anspelning på indianhövdingenamnet Sitting Bull - eftersom humlen som ingår i ölet odlas i ett indianreservat...
Red October: En lek med tyska Oktoberöl, normalt ett ljust skördeöl, liksom med film- och boktiteln "The Hunt for Red October".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om