Här siktar man på att nå 200 meter

Krabban blå och sköldpaddan var några av de märken som simskolebarnen i Melonen tog i går.
Bland ledarna och föräldrarna vid bassängkanten välkomnas regeringens skärpta krav på simundervisningen.

Gotland2007-07-17 06:00
Vattenvanan hos barnen i Melonens bassäng är det inget fel på. Under den sista av tre veckors simskola hoppar och plaskar de flesta utan synbar rädsla. Efter genomgång av vattenvett värmer de upp med "banankull", och skuttar sen fram som delfiner i vattnet.
Under lekfulla former lär sig barnen, som är mellan fem och åtta år gamla, att våga vara i vattnet och så småningom handskas med havet. De olika simmärkena är en sporre för de lite mer allvarsamma momenten som betas av på väg mot simkunnigheten.

Doppa huvudet
Krabban blå innebär att man i den djupa delen av bassängen vågar släppa kanten, doppa huvudet och ta sig tillbaka till kanten. Sköldpaddan betyder att man klarat av att flyta på rygg och vända sig på mage.
Åttaårige Gustav Thorn är glad för att han har lärt sig dyka från kanten och kan simma ungefär 25 meter. Utan att tveka springer han och kompisarna Jesper Sandström och Adrian Steinbüchel från duschen och kastar sig huvudstupa ner i den böljande bassängen.

Regeringskrav
Förra veckan beslutade regeringen om nya riktlinjer för grundskolan beträffande simkunnigheten, att gälla från september i år.
Tanken är att kraven ska vara desamma för alla i årskurs fem, då man ska kunna simma 200 meter varav 50 meter på rygg. Dessutom ska barnen ha god vattenvana och vara trygga i vatten, kunna hantera nödsituationer och ha grundläggande kunskaper om bad, båt och isvett.
På Svenska livräddningssällskapet anser man att detta är en bra början. Det tycker även simledarna och föräldrarna vid simskolan.
- Jag tycker det är jätteviktigt och det är absolut rimliga krav. När Gustav gick i sexårsverksamheten ordnade vi föräldrar själva några lektioner för barnen hos Wisby Simsällskap. När jag för två år sedan anmälde Gustav till simskolan under terminerna fick han plats 247 i kön, berättar Lena Thorn.

Bebisar i simkö
Simlärarna Anna Paulsen och Henrik Juhlin välkomnar också kravet på att kunna simma 200 meter.
- Nu satsar skolorna för lite med kanske bara en gång per termin i simhallen samt en genomgång av livräddning, och många gympalärare klagar på det, enligt Anna Paulsen.
Vintertid finns hon på simskolan i Solbergabadet där 7 olika grupper med ungefär 20 barn i varje tränar en gång i veckan.
- Eftersom det är lång kö till simskolan skriver många in sina bebisar i kön, berättar Anna Paulsen som tycker att skolorna borde börja tidigt med simundervisning.
- Och många invandrarfamiljer kan inte alls simma, säger Henrik Juhlin som tycker att både skolorna och föräldrarna har ansvar för att barnen lär sig hantera vatten.
Återstår att se hur regeringens skärpta krav kommer att realiseras och finansieras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!