Ut i naturen med dig – här ska du traska i påsk

På Gotland finns inte mindre än 153 naturreservat och länsstyrelsen har sammanställt sin så kallade krysslista för att hjälpa dig att hitta ditt perfekta äventyr. Nytt för i år är ett färgkodsystem som visar tillgängligheten.

David Skoog på länsstyrelsen arbetar med att tillgängliggöra Gotlands naturreservat.

David Skoog på länsstyrelsen arbetar med att tillgängliggöra Gotlands naturreservat.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-04-15 19:00

Tanken bakom krysslistan är ett hopkok av fågelskådning och fjällbackarnas pistsystem. Man kan kryssa var man har knatat och varje naturreservat är märkt med en färg och ikoner så man vet vilken tillgänglighet man kan vänta sig.

– Det här är en kul grej för att man ska komma ut till fler naturreservat och kunna se lite fler delar av ön. Vi har ju ganska så många reservat på Gotland och vi vill att de besöks. De som är intresserade ska kunna ta sig ut och uppleva vår fantastiska natur på plats. Och folk gillar det jättemycket. Sen årets upplaga som kom ut i januari har det varit stort pådrag. Vi har varit tvungna att trycka upp nya krysslistor, säger David Skoog, som är kommunikatör på länsstyrelsen.

Grön markering betyder "mycket tillgängligt" och ofta rullstolsanpassat. Snäppet upp på skalan är blå, fortfarande lättillgängligt och med parkering i närheten. Därefter kommer den röda markeringen som innebär att det inte finns någon parkering och att viss vandring krävs. Den marigaste märkningen är förstås svart. De svartmarkerade naturreservaten är för den seriöse äventyraren och innebär vattentransport eller rejäl omärkt vandring.

Men David Skoog tycker inte att man behöver krångla till det. Man väljer vad som passar en bäst helt enkelt.

– I stan finns det två grönmärkta reservat som är lätta att ta sig till, Södra hällarna och Galgberget. De är fantastiska. Sen har vi Ålarve på östra sidan som också är grönt, det är ett jättetrevligt reservat, speciellt nu på våren, säger han.

Vill man ta klivet till blått ligger Paviken i Västergarn prima till.

– Det är ett väldigt fint ställe. Inte minst så här års när fåglarna kommer dit och flyger. Det finns jättebra ställen att spana på fåglar på där. Även Russvätar är trevligt vid den här tiden. Gotlandssippan blommar där nu och den kan man åka och beskåda om man vill, säger David Skoog.

Det finns dessutom gott om rödmarkerade reservat på Gotland. Framförallt på öns norrsida. Men för David Skoog själv är det ett av de riktigt svårtillgängliga och svarta som lockar.

– Jag har inte varit på så många av de svartmarkerade. De är ju ganska knepiga att ta sig till. Men Lilla Karlsö står definitivt på min lista, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!