Här skördas årets första gröna sparris

Det vattnas i munnen på alla finsmakare när tankarna fylls med solvarm, nyskördad, grön, gotländsk sparris. Hjärnan letar upp smakminnen från tidigare år - hur det doftar när sparrisen bryns i stekpannan med enbart några nypor salt och hur smaklökarna glädjes åt de här primörerna.

Knoppar. Fina slutna knoppar av sparris tittar upp vid odlingarna i Ekeby.

Knoppar. Fina slutna knoppar av sparris tittar upp vid odlingarna i Ekeby.

Foto: Ulf Glimfalk

Gotland2008-04-15 04:00
Nu är det dags igen! Karin Smedberg skördade igår den första gröna sparrisen. I fjol var det redan den 12:e som det var dags så i år är det lite, lite senare premiär för de gröna knopparna. Vid Smide i Ekeby blir det tidig skörd eftersom en del av odlingarna täcks med tunnlar av odlingsväv.

Händer saker
Utanför tunnlarna kan det vara 6 plusgrader medan det i tunnlarna kan bli upp emot 25 plusgrader då vårsolen ligger på. Med de förutsättningarna händer det saker i myllan.
Innan skördandet kommer igång i Skåne kan alltså Gotland leverera.
Den första leveransen går till en restaurang i Visby.
Allra först är det naturligtvis Ryftes packeri i Fole som tar hand om primörerna men sedan hamnar de i restaurangpannan.
Vid Smide i Ekeby odlar Ulf och Anna Smedberg 11 hektar sparris i år. Vid gården har man investerat 1,5 miljoner kronor i plockmaskiner.
Redan 1999 startade sparrisodlingen på gården. Efter det räknar man tre år innan det blir riktigt bra skörd.
År 2006 skördade man vit sparris på prov. Det är samma sort av sparris men den odlas hela tiden täckt för att den inte ska få den gröna färgen. I fjol skördade man 3,5 ton vit sparris och 30 ton grön. Den gröna är alltså det allra mest populära.

Först restauranger
Först är det alltså restaurangerna som får del av skörden och lite senare affärerna.
När de 11 hektaren ger som bäst räknar man med ett ton skörd per dag. Den skördade sparrisen levereras till Ryftes i Fole som sedan ser till att den hamnar i restaurangköken eller i butiksdiskarna.
- Yngve Andersson från Ryftes kom personligen och levererade den första sparrisen och i kväll serveras den på restaurang Bolaget. Den ser jättefin ut, säger Johan Strömberg, ägare till Bolaget.
Redan har faktiskt Ryftes smygstartat med vårprimören ramslök som har blivit en klar succé sedan några år. I slutet av månaden kommer den första gotländska färskpotatisen lovar man vid Ryftes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om