HÀr skördas Ärets första gröna sparris

Det vattnas i munnen pĂ„ alla finsmakare nĂ€r tankarna fylls med solvarm, nyskördad, grön, gotlĂ€ndsk sparris. HjĂ€rnan letar upp smakminnen frĂ„n tidigare Ă„r - hur det doftar nĂ€r sparrisen bryns i stekpannan med enbart nĂ„gra nypor salt och hur smaklökarna glĂ€djes Ă„t de hĂ€r primörerna.

Knoppar. Fina slutna knoppar av sparris tittar upp vid odlingarna i Ekeby.

Knoppar. Fina slutna knoppar av sparris tittar upp vid odlingarna i Ekeby.

Foto: Ulf Glimfalk

Gotland2008-04-15 04:00
Nu Àr det dags igen! Karin Smedberg skördade igÄr den första gröna sparrisen. I fjol var det redan den 12:e som det var dags sÄ i Är Àr det lite, lite senare premiÀr för de gröna knopparna. Vid Smide i Ekeby blir det tidig skörd eftersom en del av odlingarna tÀcks med tunnlar av odlingsvÀv.

HĂ€nder saker
Utanför tunnlarna kan det vara 6 plusgrader medan det i tunnlarna kan bli upp emot 25 plusgrader dÄ vÄrsolen ligger pÄ. Med de förutsÀttningarna hÀnder det saker i myllan.
Innan skördandet kommer igÄng i SkÄne kan alltsÄ Gotland leverera.
Den första leveransen gÄr till en restaurang i Visby.
Allra först Àr det naturligtvis Ryftes packeri i Fole som tar hand om primörerna men sedan hamnar de i restaurangpannan.
Vid Smide i Ekeby odlar Ulf och Anna Smedberg 11 hektar sparris i Är. Vid gÄrden har man investerat 1,5 miljoner kronor i plockmaskiner.
Redan 1999 startade sparrisodlingen pÄ gÄrden. Efter det rÀknar man tre Är innan det blir riktigt bra skörd.
År 2006 skördade man vit sparris pĂ„ prov. Det Ă€r samma sort av sparris men den odlas hela tiden tĂ€ckt för att den inte ska fĂ„ den gröna fĂ€rgen. I fjol skördade man 3,5 ton vit sparris och 30 ton grön. Den gröna Ă€r alltsĂ„ det allra mest populĂ€ra.

Först restauranger
Först Àr det alltsÄ restaurangerna som fÄr del av skörden och lite senare affÀrerna.
NÀr de 11 hektaren ger som bÀst rÀknar man med ett ton skörd per dag. Den skördade sparrisen levereras till Ryftes i Fole som sedan ser till att den hamnar i restaurangköken eller i butiksdiskarna.
- Yngve Andersson frĂ„n Ryftes kom personligen och levererade den första sparrisen och i kvĂ€ll serveras den pĂ„ restaurang Bolaget. Den ser jĂ€ttefin ut, sĂ€ger Johan Strömberg, Ă€gare till Bolaget.
Redan har faktiskt Ryftes smygstartat med vÄrprimören ramslök som har blivit en klar succé sedan nÄgra Är. I slutet av mÄnaden kommer den första gotlÀndska fÀrskpotatisen lovar man vid Ryftes.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om