Här sparade köparen 500 kronor timmen

När klockan blivit elva tog Mats Hallvede sin röda filtpenna och började fylla i nya och lägre priser på väggtavlan med översikt över de salubjudna korna i Fardhem.
­ Jaha, där rök tjugutusen spänn, sa bonden Tommy Gardarfve, ännu så länge ägare av djuren.
Den första timmen av tiden för koförsäljningen hade gått och under den timmen hände då sannerligen inte så mycket. Men sen tog det fart.

Gotland2002-03-16 04:00
Nej, det var rätt glest med verkliga spekulanter när försäljningen av kor enligt ny modell tog sin början vid Rodarve i Fardhem i går. Om det var tjugo personer i ladugården så var det nog bara fem som på riktigt hade affärer i blicken. Resten kom för att de var nyfikna och nyfikenheten gällde inte minst hur det skulle fungera med den nya försäljningsmodellen som Swedish meats livdjursförmedlare Mats Hallvede ville prova.
<span class=MR>Fast i KRAV-kön</span>
Idén var att sätta ett individuellt pris på de 40 korna från början och sedan sänka detta med 500 kronor rakt av för varje timme.
Säljarna, Tommy och Mona Gardarfe, var ganska angelägna om att snabbt bli av med korna. Har man bestämt sig så...
Tommy har redan fått ett annat jobb och då blir det för mycket med en mjölkkobesättning att ta hand om dessutom.
­Vi har hållit på med korna nu i 16 år och skall man göra något annat i livet så kan det vara dags att göra det nu, tyckte Tommy.
En bidragande orsak till att mjölkproduktionen avvecklas vid Rodarve i Fardhem är att man fastnat i kön av mjölkproducenter som är beredda att leverera KRAV-godkänd mjölk. Gården ställdes om vad beträffar växtodlingen för tre år sedan och meningen var att också mjölkproduktionen skulle bli ekologisk. Som bekant har Arla satt stopp för intag av nya producenter därvidlag och framtidsutsikterna att kön skall minska är inte så stora.
Det känns meningslöst att vänta.
<span class=MR>Inte tal om auktion</span>
Det är många kor som säljs under hand när mjölkgårdar avvecklas, men det kan bli en rätt långt utdragen procedur. Därför blev det försäljning på stället under en dag i stället. Någon auktion blev det inte tal om eftersom Swedish Meats sålt rätten att anordna auktioner till ett speciellt företag. Mats Hallvede beslutade då i samråd med djurägaren att pröva en ny försäljningsmetod.
Det är lögn att påstå att det var rusning till ladugården, där kaffet var framdukat vid 10-tiden. Det droppade in lite folk men det gjordes inte några snabba affärer. Den som först bestämde sig för en ko var Jonas Kysinger, Vall. Han betalade fullt pris, 10 000 kronor, för ko 128.
För varje ko fanns avkastningssiffror och en titt på dessa kompletterade med en ganska ingående besiktning av kon fick Jonas att bestämma sig. Han ville ha kon och då var det säkrast att slå till.
Under den första timmen hände också det att en spekulant anmälde till Mats Hallvede att han klockan 13 var beredd att köpa kon nr 167. Då hade denna kos pris sjunkit från 9 000 kronor till 7 500 kronor. Risken den här spekulanten tog var förstås att någon annan skulle slå till timmen före.
<span class=MR>Det tog fart</span>
Men det hände saker under dagens lopp. Mats Hallvede rapporterade när försäljningstiden var slut:
­Det gick jättebra trots att det såg trögt ut i början. Alla kor utom två blev sålda och de som blev sålda gick till bra priser. Jag är jättenöjd och det är bonden också.
Det var mellan 12 och 13 som affärerna tog fart. Då var alla kor en tusenlapp billigare än på morgonen och det började komma upp fler och fler noteringar på pristavlan i ladugården. Detta ledde till att en viss nervositet började sprida sig bland spekulanterna och handeln satte fart.
Endast två kor blev osålda men det var ungefär vad man räknat med.
Mats Hallvede är positiv när han utvärderar gårdagens försök. Den här affärsmodellen kommer han troligen att tillämpa vid fler tillfällen,
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om