Här tränar framtidens hopp

Denna vecka ser sex nya fallskärmshoppare dagens ljus på Visby flygplats. Svenska Fallskärmsförbundet ger intensivkurser för att värva medlemmar och säkra klubbarnas framtid.

Gotland2007-06-09 06:00
Från början var de åtta, men två blev rädda och hoppade av. Och det krävs nog en del nerver för att hoppa ut från ett flygplan på 4 000 meters höjd över marken. Där gjordes det första hoppet, för att sedan stiga mot högre höjder. Först med instruktör, sedan ensam. 10 godkända hopp, teorikurs och markträning ska klaras av för att få A-licens som gäller över hela världen. Hoppledaren Petter Alfsson Thoor från Svenska Fallskärmsförbundet berättar att alla eleverna, en tjej och fem killar, blir klara allt eftersom under veckan. På fredagen gjordes de sista hoppningarna från den inhyrda Cessnan 207 innan den flögs tillbaka till Söderhamn. Förbundet sponsrar med plan och instruktörer eftersom den gotländska klubbens resurser inte riktigt räcker till kursens behov.

Sista kursen i år
- En timmes flygtid med Cessnan kostar 5 000 kronor. Eleverna betalar omkring 10 000 kronor för utbildningen, säger Petter Alfsson Thoor.
Detta är den sista i en rad kurser som förbundet de senaste veckorna har hållit på olika platser i landet. Med projektet "The new deal" vill man få fler aktiva medlemmar till de cirka 1 800 som finns i Sverige. Målet var 100 nyutbildade, men hälften så många har det blivit. Förmodligen kommer man att fortsätta med projektet nästa år.
Omkring 100 000 fallskärmshopp görs i Sverige under ett år. Sporten ingår i Riksidrottsförbundet och det finns tävlingar från lokal nivå till världsmästerskap i olika grenar. Där ligger Sverige bra till, enligt Petter Alfsson Thoor.
Gotlands Fallskärmsklubb erbjuder tandemhoppningar ihop med en van fallskärmshoppare under sommaren. Då kan den som vill prova hur ett hopp i himlen känns. Men det kostar ett par tusenlappar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!