Här utbildas framtidens båtbyggare

På Lernia utbildar sig just nu 15 arbetslösa gotlänningar till båtmontörer. Det är med anledning av att Nimbus segelbåtstillverkning i Fårösund expanderar som den skräddarsydda utbildningen kommit till.
- Det är jätteroligt att ha kommit med på den här kursen. Det känns som en otrolig utmaning. Nimbus växer här på ön och utbildningen är bra eftersom den leder till jobb, säger Sofie Norman som går kursen.

Gotland2006-04-04 06:00
- Vi hoppas nu att så många som möjligt får jobb hos Nimbus, det är sagt att de flesta ska få jobb, säger Agneta Smitteberg som är länsstyrelsens upphandlare för kursen.
Utbildningen som nu pågår på Lernia är 18 veckor lång och i dag har ett nytt block i teori och praktik om drivöverföring och elinstallationer börjat. Nu handlar undervisningen bland annat om hur motor och propeller fungerar och hur elkopplingar görs när båtar tillverkas.
- Det här är jätte kul. Jag sökte jobb hos Nimbus på egen hand några veckor innan kursen skulle börja, och blev ombedd att söka den här utbildningen. Dessutom är det här en suverän grupp som blir rolig att jobba med i framtiden, säger Sofie Norman från Hangvar. Tidigare har hon jobbat med handel och kundservice, men tycker att det är roligt att byta inriktning och tänker sig en framtid inom Nimbus.
Kursen syftar till att deltagarna ska få den grundutbildning som behövs för att kunna jobba med att inreda segelbåtar och lyxbåtar och utbildningen är därför bred. I undervisningen ingår motorkunskap, träutbildning för montering i båtarna, elektronikutbildning, och även kunskap i navigering som behövs för att kunna montera gps -utrustning. Veckorna varvas med praktik och studiebesök på företag på fastlandet. Och för att kunna bedriva undervisningen har experter på båtar, snickeri, båtbygge och marinelektronik anlitats som lärare.
När kursen är slut i början av juli är det tänkt att en grund ska vara lagd för att passa som båtmontör hos Nimbus.
- Vi räknar med att 90 procent ska få jobb, men kursen är ingen garanti, säger Kjell Eriksson som är uppdragsledare för Almi.
När det var informationsträff för kursen i båtmontering kom 200 intresserade för att lyssna. Intresset visade sig stort och av de 90 som sökte utbildningen fick 15 plats på den kurs som skräddarsytts för att passa de behov Nimbus har när de anställer ny personal. Intervjuer till utbildningen har arbetsförmedlingen och Nimbus skött och det är Lernia som bedriver undervisningen på uppdrag av länsstyrelse och arbetsförmedling.
Gemensamt för de som nu läser till båtmontör är att alla var arbetssökande, bakgrund varierar liksom åldern. Det är elva män och fyra kvinnor som går kursen.

Flest män utbildas
- Till en början hade vi ambitionen att hälften skulle vara tjejer. Men det höll tyvärr inte riktigt. Ett önskemål från Nimbus har också varit att personerna ska vara boende på norr, eftersom det inte finns tillräckligt bra förbindelser till Fårösund annars, säger Kjell Eriksson.
Det finns också deltagare på kursen som tycker att det är en fördel med närheten.
- Jag tyckte det lät som en intressant kurs, och en stor anledning för mig att söka kursen var att jag bor nära. Jag trivs med att arbeta med händerna, och är intresserad av motorer, säger Nicklas Johansson som är 22 och näst yngst. Han bor nu i Fårösund och har tidigare jobbat inom bygg- och hantverksområden.
Björn Bergkvist som kommer från Slite har bland annat hunnit med eget husbygge och ett antal bilmotorer på fritiden. Arbetslivet har däremot till större delen varit inom service och försäljning och nu siktar även han på att bli båtbyggare hos Nimbus.
- Det viktigaste för mig är att få ett jobb, och jag tror jag skulle trivas med ett praktiskt jobb. Det känns också bra att Nimbus var med och höll intervjuer inför kursen, säger Björn Bergqvist.
Den riktade utbildningen kostar över 1,5 miljoner för hela gruppen och hör till de mer påkostade i arbetsförmedlingen erbjuder.
- Det viktiga för oss är att folk får ett jobb. Vi jobbar ofta med att skräddarsy utbildningar och hantverksutbildningar kostar alltid mer, säger Agneta Smitteberg.
Bakgrunden till Nimbus behov av arbetskraft är att företaget expanderar och inom ett par år räknar företaget med att ett 50-tal personer nyanställs till ett självständigt segelbåtsvarv.
- Nu hoppas vi att Nimbus anställer de flesta från båtbyggarutbildningen, då kan det bli frågan om ytterligare en kurs, säger Agneta Smitteberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!