I gårdagens tidning kunde GT berätta om 74-årige Stig Lövgren som var nära att drunkna av de starka strömmarna vid Vavle.
Det är inte den enda stranden som är känd för strömmarna som bildas när det blåser. Andra sådana stränder är exempelvis Brissunds badstrand, Skalasand och Jungfrun i Lickershamn. Men längs med hela Gotlands västra sida är det ökad risk, eftersom pallkanten ligger väldigt nära land.
Skapas med utströmmar
- Man ska vara försiktig där det är höga klippkanter på land, eftersom det i regel ser likadant ut i havet, säger Lars-Göran Larsson, regionsansvarig för Sjöräddningssällskapet.
Tord Thuresson vid Svenska Livräddningssällskapet berättar att det inte är något generellt sug vid pallkanterna, men att det skapas tillsammans med utströmmar.
- När utströmmen går ut över pallkanten skapas en "toaletteffekt", och en kraftig virvel bildas vid nedre delen av pallkanten, säger han och berättar att utströmmarna bildas vid pålandsvind.
- När det blåser in i en vik, trycks vattnet in som i en tratt och det måste ju tillbaka ut igen. Då bildas det en utström och man kan fara i väg i en himla fart, säger Tord Thuresson, och berättar att strömmarna även bildas vid uddar då de går längs med kusten innan de går ut i havet igen.
Många försöker vada ut till Heligholmen, men där är det stor risk för att svepas med av de kraftiga strömmarna som skapas när stora vattenmassor pressas mellan den lilla ön och Gotland.
- Men man bör vara försiktig på samtliga ställen där det finns vatten. Frånlandsvinden sätter ju fart på ytvattnet, och är den vanligaste orsaken till tillbud, säger Tord Thuresson.
Få skyltar kvar
För mer än tio år sedan satte Svenska Livräddningssällskapet och Sjöräddning Gotland upp varningsskyltar på ett tiotal olika platser längs med kusten, vid hamnterminalen och flygplatsen. Nu är skyltarna antingen nedmonterade eller i mycket dåligt skick.
- Vi kommer under nästa år att försöka uppdatera skyltarna och sätta upp information på aktuella platser, vid hamnterminalen och flygplatsen, säger Sjöräddningssällskapets Lars-Göran Larsson och berättar att det då kommer att göras av samma aktörer som för tio år sedan.
- Under hösten kommer vi att arbeta med det här och vi hoppas att de kommer att sitta uppe tills nästa sommar, säger han.
Här varnas för underströmmar
Gotlands kust är känd för starka och lömska undervattensströmmar.Trots det finns det nästan inga varningsskyltar uppsatta.
Foto:
Simma i sidled ut ur strömmen, sedan kan du ta dig in mot land.
Kämpa inte emot om du inte orkar, utan följ med strömmen och flyt på rygg samtidigt som du viftar med armarna och påkallar uppmärksamhet genom att ropa "Hjälp".
Behåll lugnet och få inte panik.
Kämpa inte emot om du inte orkar, utan följ med strömmen och flyt på rygg samtidigt som du viftar med armarna och påkallar uppmärksamhet genom att ropa "Hjälp".
Behåll lugnet och få inte panik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!