Här växte julkalendern fram

Julkalendertecknaren Maria Sandberg har flyttat till Visby. -  Jag har alltid tyckt om Gotland.

Inspiration. Hemma hos Maria och Leo Sandberg kryllar det av figurer från välkända filmer, som "tvättroboten" i Wall-E och Lilos kompis Stitch.

Inspiration. Hemma hos Maria och Leo Sandberg kryllar det av figurer från välkända filmer, som "tvättroboten" i Wall-E och Lilos kompis Stitch.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2010-12-10 04:00

Sedan i mars i år bor illustratören till Sveriges radio P4:s julkalender, Maria Sandberg i en lägenhet i Visby innerstad.

Det är där, i hennes arbetsrum, som julkalendern vuxit fram. Och om man tittar noga i staden på kalenderns baksida så finns det i ena hörnet en bekant detalj från Visby  -  den gamla kyrkan på Bredgatan, där länsteatern håller till.

Julkalendern har genom åren arbetat sig in i den svenska folksjälen. "De vilda helgonen" heter årets berättelse, som skrivits av en av de mest omtalade barn- och ungdomsförfattarna i landet, Ulf Stark.

-  Det känns stort att få illustrera hans berättelse. Vi har pratat om att fortsätta med en bok, inget är klart, men kanske är det på gång, säger Maria Sandberg.

Huvudpersonen i berättelsen är Simon. Hans farfar har dött, men kommer tillbaka som ängel och ber Simon att utföra goda gärningar inför julafton, för att farmor ska bli glad. Simons vänner heter Maria och Nelson, de träffas i "klubbstugan" på vinden, och det är den miljön som Maria Sandberg valt att lyfta fram i julkalendern.

Maria Sandberg har jobbat med design, animation och storyboard inom tecknad film i över tio år innan hon för tre år sedan valde att gå över till att illustrera böcker. Maud Mangolds böcker om Vilma, Isporten av Jonna Berggren och Miss Amanda Hill, av Lin Hallberg, är böcker som Maria Sandberg skapat bilderna till.

Att teckna in handling och historia har även varit en viktig del i arbetet med julkalendern. Inte minst märks det i klubbstugan på vinden, där myllrar det av gamla grejor. Dit hör en skivspelare, ett änglaspel, ett dragspel och en dansande tomte. Föremålen som kan ge ljud i från sig är beställda för att radion ska kunna få en koppling till ljudeffekterna i dramatiseringen.

Men bakom en julskiva som påminner om Bing Crosbys har hon smugit in två egna favoritplattor, med Elvis och Leonard Cohen.

-  Jag har lyssnat på dem hela tiden när jag har gjort kalendern, berättar hon.

I en gammal soffa sitter Simon och hans vänner. Karaktärerna har hon utformat i samarbete med Ulf Stark. Hon visar sina första skisser av Maria som då har en lite mer busig frisyr med pannlugg. Men Ulf Stark ville lyfta fram en mer poetisk personlighet, och därför fick Maria i slutversionen ett långt och slätt hår.

-  Jag blandar olika karaktärer när jag tänker ut hur personerna ska vara. Maria är en kombination av två sydamerikanska vänner jag har.

Julkalendern fortsätter på "baksidan" med en liten fantasifull stad där människor rör sig runt om på gator och torg. Maria Sandberg berättar att hon ofta använder sig av sin omgivning och människorna i den när hon tecknar, och på så sätt hamnade kyrkan på Bredgatan i Visby bland husen i Äppelviken i Bromma.

Maria Sandbergs man Leo Sandberg är lektor inom grafik, film och dataspel på högskolan i Visby. Efter många års pendlande valde de att flytta till Visby, från Stockholm.

-  Jag har varit mycket på Gotland. Som tonåring cyklade jag runt hela ön tillsammans med kompisar. Vi kryssade fåglar och kyrkor, vi hann med 52 kyrkor på elva dagar. Nu tror jag att vi blir kvar, säger Maria Sandberg.

Från och med lördag visar Maria Sandberg sina skisser och bilder från julkalendern på Almedalsbiblioteket. Där blir det även chans att julpyssla och göra en egen kalender tillsammans med henne. Utställningen "Att teckna de vilda helgonen" fortsätter till och med den 9 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!