"Har veterinären sagt att det är djurplågeri så är det djurplågeri"

Hos Svenska ridsportförbundet väger en veterinärs ord mycket tungt. De anser att tävlingsveterinären gjorde rätt, som gick direkt till dem då ingen överdomare fanns på plats.

Gotland2005-09-30 06:00
Det innebar dock att miljö- och hälsoskyddskontoret fick in anmälan alldeles för sent.
På en hopptävling ska det alltid finnas en hoppdomare, som ansvarar för det som händer på själva banan och en överdomare, som ansvarar för allt annat i samband med tävlingen.
De iakttagelser som tävlingsveterinären Agneta K Norström gjorde, var under framridningen, det vill säga uppvärmningen inför tävlingen. Där har överdomaren ansvaret och det var i första hand till denna, som Agneta K Norström skulle ha vänt sig.
Nu fanns inte någon sådan på plats och hon vände sig till hoppdomaren Kim Wennerstrand, som dock bara kunde ta ställning till det som hänt under själva tävlingen.
- Jag såg på banan hur hon korrigerade en vägran genom att rygga hästen. Det i sig ger inget disciplinstraff. Det står inte i tävlingsreglerna att man inte får rygga en häst, sen beror det på, på vilket sätt man gör det. En sån korrigering som hon gjorde är inte så vanlig.
- Jag har inte sett det förut och fick tänka efter om det är tillåtet, säger hoppdomaren Kim Wennerstrand, som dock bedömde att inget som strider mot tävlingsreglerna gjorts under själva tävlingen.

Vände sig till länsveterinären
Agneta K Norström vände sig också till länsveterinären, som lyder under länsstyrelsen och via dem kom anmälan till miljö- och hälsoskyddskontoret, efter en vecka eller två. Det normala vore att hon anmälde direkt till miljö- och hälsoskyddskontoret.
- Hon borde rimligen ha anmält det till oss direkt. Nu blev det ett glapp och vi kunde aldrig komma ut och se eventuella skador eller märken på hästen. Vi kan ju ingenting bevisa, säger Leif Söderström, på miljö- och hälsoskyddskontorets djurskyddssektion.
De har nu lämnat ärendet vidare till Djurskyddsmyndigheten.

Gjorde rätt
Lars Lagerdahl på Svenska ridsportförbundet, tycker att Agneta K Norström gjorde rätt i att gå direkt till dem då det inte fanns någon överdomare på plats.
- Veterinären har alltid en huvudroll vad gäller djurskyddet och har alltid rätt att ingripa om det inskränks på någon nivå. Veterinären har gjort rätt. Vi prioriterar djurskyddet högt, vi vill inte ha någon hästmisshandel på tävlingarna.

Väger tungt
Hos Svenska ridsportförbundet väger en veterinärs ord tungt.
- Det en veterinär säger går inte att överklaga, har veterinären sagt att det är djurplågeri, så är det djurplågeri. Det som kanske har blivit fel här är att om man hade haft en överdomare hade den kunnat ingripa, säger Lars Lagerdahl.
Det ska finnas en överdomare på tävlingar och Svenska ridsportförbundet har nu bett arrangörerna att förklara varför det inte hade det.
Lars Lagerdahl säger att Ridsportförbundet inte kunde påverka att ryttaren blev avstängd just då hon skulle tävla i EM.
Det styrs av Riksidrottsförbundets regler och enligt dem ska avstängningen börja gälla omedelbart då beslutet fattats.
- Det drabbade henne lite hårdare än vad som är normalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om