Här vill ingen hoppa i
Stranden ligger öde vid Åminne. Algblomningen får hela viken att likna en dypöl.I det tomma strandcaféet hoppas Gunilla Westberg att algerna snart ska dra bort.Mycket tyder på att algerna kan driva bort nu när vinden har vänt, men nya vågor med blommande alger kan ännu flyta in mot öns stränder.
Så var det inte i går. Parkeringen låg öde och i strandcaféet var Gunilla Westberg nästan sysslolös. På den kilometerlånga stranden syntes inte mer än en handfull personer.
Från stranden och långt ut i viken har algblomningen gjort vattnet till en dy som rör sig likt en trög olja när vågorna slår in.
Alger har drivit in här i viken förr, men aldrig i dessa mängder.
- Helt obadbart. Det ser ut som en lervälling, suckar några av de som hoppats på ett dopp.
- Jag tar barnen och åker vidare till ett kalkbrott, säger Mikael Nilsson.
Gunilla Westberg som driver Vitvikens sommarcafé saknar cafégästerna, men hon försöker att ta saken med ro. Ett strandcafé är en väderberoende verksamhet. Att stranden kan ligga öde mitt i högsäsong får man ta med i beräkningen, menar hon. Men visst är det tråkigt att se hur vattnet i hela viken täpps igen av en smörja.
- I dag luktar det dessutom illa, konstaterar hon.
Vinden har vridit på sig en smula. Nu blåser det mer från norr och kanske kan det få algsjoken att dra bort. Det hoppas Gunilla Westberg och det tror också marinbiologen Helena Höglander att de kan göra.
Hon jobbar med Östersjöfrågor vid länsstyrelsen i Stockholm och följer algblomningens utbredning. Att de gotländska stränderna drabbades så illa av algerna förra veckan berodde på att det låg ett stort område med alger öster om Gotland drev rakt in mot ön när ostvinden friskade i. När vinden nu har vänt och kommer från norr så kan de alger som samlats öster och söder om Gotland driva vidare söderut.
Men Helena Höglander ger inga löften om att läget ska bli bättre på sikt. Algblomningen visar ännu inga tecken på att avta. De alger som blommar upp och grumlar vikarna norrut och i Stockholms skärgård kan driva hit.
Kallare och blåsigare
För att algblomningen ska stanna upp måste det bli kallare och blåsigare, men för att den ska avta långsiktigt måste fosfornivåerna sjunka i Östersjön. Fosfor ger algerna näring och innan blomningen drog igång så visste man att det var höga nivåer av fosfor i havet. I södra Östersjön var fosforhalterna i våras dubbelt så höga som normalt.
- Fosforhalterna var höga redan förra sommaren. Då fanns det förutsättningar för en stor algblomning, men då var det så blåsigt och kallt att det aldrig hann utvecklas på det här sättet, förklarar Helena Höglander.
Gäster återvänder
Vid en annan badstrand i Slite står caféägarna Marja och Monika Södergren och funderar på upphovet till algblomningen. Härifrån har algerna dragit bort för den här gången och badgästerna börjar så sakteliga återvända, men den smörja som korkade igen badstranden i Slite för några dagar sedan var en varningsklocka som de tog till sig. Nu är det är dags att ta miljöfrågorna på allvar nu, tycker de:
- Vi måste börja se på vad vi själva släpper ut och vad Gotland bidrar med, säger Marja.
Hon tänker på hushållen, trafiken och jordbruket, men också på industrin och kastar ett öga mot Cementas skorsten som tornar upp sig över Slite.
- Här har vi ju norra Europas största utsläppare av kväve, säger Monika Södergren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!