"Härbärget kan vara ett alternativ för vissa"

Krav eller kravlöshet i missbruksvården?
Det är en fråga som diskuterades livligt innan härbärget Birkagården startade.

Gotland2005-12-21 06:00
Birkagården är ett så kallat lågtröskelboende, där finns inget absolut krav på nykterhet. Även den som är påverkad får komma in. Här handlar det i första hand om att ge tak över huvudet, och medmänsklighet. Eventuellt medhavda droger måste dock lämnas i receptionen och låses in över natten.
Från kommunens sida avvisade man först tanken på att stödja den här typen av boende. Där jobbar man för att bygga upp en hel missbruksvårdskedja och steg nummer ett är att bryta själva missbruket. Målet är att hjälpa människor att komma ur sitt missbruk och därför ställer man krav.

Försök i ett halvår
Efter ett antal diskussioner gick dock kommunen med på att på försök i ett halvår stödja verksamheten med Birkagården. Kommunen står för lokalen och stiftet för verksamheten.
Men det är en verksamhet som går stick i stäv med kommunens övriga missbrukarvård. Och många är tveksamma till modellen.
- Jag är inte så förtjust i den formen av kravlöst boende, säger Tommy Karlström, förste socialsekreterare inom kommunens missbrukarvårdsenhet.
- Men visst kan det fylla ett behov, fortsätter han. Det finns svårplacerade personer och för dem kan härbärget vara ett alternativ.
Missbrukarvårdsenheten har ett fungerande samarbete med Birkagården.

Ville minska ned
- I början hade vi personal där varje morgon, men från Birkagårdens sida ville man minska ned det så nu är vi där en gång i veckan, säger Tommy Karlström.
Hittills har man bara fått en ny kontakt via härbärget. Alla övriga man träffat har redan varit kända för den sociala myndigheten.
- Men många har gått när vi kommer. De vill inte träffa oss, säger Tommy Karlström.
Många av dem som övernattar på Birkagården har tidigare bott på de kommunala boendena. Somliga har bott där flera gånger.
- Birkagårdens tillkomst har kanske medverkat till att en del är ute lite längre nu än tidigare. Tidigare sökte de sig tillbaka till oss litet snabbare, säger Tommy Karlström.
Men härbärget har funnits så kort tid att det är svårt att se några tydliga tendenser, menar han.
I dagsläget finns dock ett par platser lediga på Gesällen, som är ett av boendena i Visby.

Nytt kontrakt
- Om det beror på Birkagården att vi har platser lediga på Gesällen vet jag inte, säger Tommy Karlström. Det där varierar ju hela tiden. Idag var det til exempel en som kom tillbaka och skrev nytt kontrakt.
För samtliga kommunens missbrukarboenden gällar att man måste skriva kontrakt. Man förbinder sig att vara nykter och drogfri och att uppfylla övriga krav för boendena.
- Den som inte klarar det då? Förlorar han sin bostad då?
- Vi har en 24-timmarsregel. Om den som druckit eller drogat sig kommer tillbaka inom 24 timmar och då är nykter så får han tillbaka sin plats. Annars förlorar han den, säger Tommy Karlström.

Polisanmäls
Om någon boende skulle ha med sig hembränd sprit eller narkotika polisanmäls detta. Det blir anmälan för innehav. Detta till skillnad mot härbärget där man inte kontrollerar den enskildes tillhörigheter utan bara låser in dem över natten.
I Visby finns två boenden för män, Mäster och Gesällen med tio respektive sex platser. Det finns även ett boende för kvinnor med tre platser. Även på landsbygden finns ett antal boenden.
Nästa steg för den som klarar att vara nykter är en utslussningslägenhet, sådana finns både i Visby och på landsbygden.
Slutmålet är en egen lägenhet med eget kontrakt.
Totalt har kommunens missbrukarvårdsenhet ett 50-tal boendeplatser att erbjuda, alltifrån rum med mat, personal och tillsyn till egen lägenhet där man får sköta sig helt själv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!