Hård arbetsmarknad väntar nyblivna lärare
I går firades examen på Högskolan på Gotland. Drygt 100 lärarstudenter har i dagarna avslutat sina studier. Som färdiga lärare går de flesta av dem nu ut i arbete i skolor, förskolor eller fritidshem. - Ni har valt världens viktigaste yrke, sa Caroline Nygren, utbildningsansvarig för lärarutbildningen på högskolan.
- Utbildningen är på 140 poäng och ger behörighet till undervisning och arbete i förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola upp till och med årskurs 6. För behörighet till undervisning på högstadiet krävs 180 poäng så en del av våra studenter i den här första kullen fortsätter sina studier ett par terminer till, berättade Caroline Nygren.
Men i går hölls en gemensam avslutning för alla som började 2001. Högskolans rektor Leif Borgert höll tal och tackade för att de valt just Högskolan på Gotland.
- Tack för att ni varit med och gett liv åt högskolan, sa han. Och precis som Caroline Nygren litet senare uttryckte i sitt tal sa han:
- Ni har valt ett av de allra viktigaste yrkena i vårt samhälle.
Ett viktigt yrke, men just nu ett yrke med en ganska osäker arbetsmarknad.
Dyster framtidsprognos
Från att ha varit ett bristyrke, kommunerna fullkomligt ropade efter nyutexaminerade lärare för bara ett par år sedan, ser framtidsprognoserna nu ganska dystra ut för lärarna. De minskade barnkullarna gör att många lärartjänster kommer att försvinna de kommande 5 - 10 åren.
Enbart Gotlands kommun räknar med att antalet lärare i grundskolan kommer att minska med drygt 120 fram till läsåret 2010/11.
-.I de lägre årskurserna på grundskolan räknar vi med en minskning på drygt 70 tjänster fram till läsåret 2010/11 och i de högre klasserna ska, enligt de beräkningar som gjorts, 57 tjänster bort, säger Bo Stenbom, personalchef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Minskande elevkullar
Tar man hänsyn till pensionsavgångarna, som är ganska stora de kommande åren, är det 45 respektive 21 lärattjänster som ska bort i grundskolan på grund av de minskade elevkullarna.
Så några fasta tjänster är inte att räkna med för dem som nu kommer ut i läraryrket. Jo, på förskollärarsidan saknas det behöriga lärare liksom i en del etsetiska och praktiska ämnen, bland annat idrott och musik.
- Sen ska vi komma ihåg att beräkningarna är gjorda utifrån att de nuvarande lärarna går i pension vid 65 års ålder, men vi vet att den reella pensionsåldern är betydligt lägre. Sen kommer det alltid att finnas behov av vikarier på längre och kortare tid, säger Bo Stenbom
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!