Sedan 2006 har företaget Falck skött ambulanssjukvården på Gotland på uppdrag av regionen. Men från och med den 1 maj nästa år kommer bolaget Samariten ambulans att ta över verksamheten, efter att ha vunnit upphandlingen framför Falck och företaget Premedic.
Nu riktas det från fackligt håll kritik mot Region Gotlands beslut att tilldela Samariten uppdraget. Utöver de ambulanser som ska finnas tillgängliga året om åtar sig företaget nämligen också att vid behov – och under vissa perioder – ställa upp med ytterligare en ambulans på dagtid.
Ett åtagande som kostar väldigt mycket mer än vad Samariten har kalkylerat för, enligt Ambulansförbundets ordförande Henrik Johansson.
– De ska betala för både personalens löner och själva ambulansen. Men i anbudet uppgav de att kostnaden för den extra ambulansen blir 25 000 kronor i månaden. Det räcker ju knappt till bensinen, säger Henrik Johansson och tillägger:
– Det är bland det märkligaste jag har sett under mina 20 år i facket.
I Falcks och Premedics anbud till Region Gotland uppskattade de kostnaden för den extra ambulansen till 329 000 respektive 390 000 kronor i månaden. Mer än 1 000 procent dyrare än Samaritens vinnande bud.
Henrik Johansson säger sig vara oförstående till hur Samariten ska kunna bekosta en extra ambulans enligt uppgifterna i anbudet. Han är rädd för att kalkylen innebär försämrad lön och arbetsmiljö för ambulanspersonalen.
– Vi är oerhört oroade, säger Henrik Johansson.
Samaritens verksamhetschef Ulf Kannfjäll vill inte kommentera företagets markant lägre kostnad för dagambulansen. Men Region Gotlands beställarchef Rolf Forsman är skeptisk till den fackliga kritiken. Han menar att den stora skillnaden i anbuden beror på att Samariten har presenterat sina kostnader på ett annat sätt än Falck och Premedic.
– Det relevanta är att de ska leverera ambulanstjänster utifrån en totalkostnad på cirka 45 miljoner per år. Och enligt deras bedömning kommer de att klara det, säger Rolf Forsman.
Ambulansförbundet vill nu överpröva upphandlingen till förvaltningsrätten. Bland annat utifrån en lagtext om att myndigheter ska förkasta upphandlingsanbud som är ”onormalt låga”. Men Rolf Forsman tror inte att beslutet kommer att rivas upp.
– De andra anbudsgivarna har ju bedömt att allt gick rätt till. Så den vägen är nog stängd.