Det var i oktober 2018 som en förundersökning inleddes avseende barnpornografibrott där två personer delgavs misstanke om brott. Den ena förundersökningen lades sedan ned efter två år och nio månader. I det fallet var en kvinna från Gotland misstänkt. Förundersökningen mot den andra personen bedrevs vidare.
Kvinnan från Gotland begärde skadestånd från staten om 50 000 kronor, detta bland annat för skada för den överträdelse av Europakonventionen som skett i och med att det tagit otillåtet lång tid från frihetsberövande tills beslut om att lägga ned förundersökningen fattades.
Justitiekanslern har prövat saken och har beslutat att avslå den sökandes anspråk, men ger samtidigt polismyndigheten kritik för de långa perioder av inaktivitet som förekommit under förundersökningen.
Kvinnan har tidigare fått ersättning från staten, genom ett beslut från Justitiekanslern i september 2022, som avsåg ersättning för lidande vid frihetsberövandet.
I prövningen slår Justitiekanslern fast att den totala handläggningstiden, trots de långa perioder av inaktivitet i handläggningen som förkommit, inte kan anses ha varit så lång att den sökandens rätt till en rättegång inom skälig tid har åsidosatts.
Beslutet kan inte överklagas, men det går att väcka talan mot staten i allmän domstol för att få begäran prövad.