Han är vice ordförande i Naturskyddsföreningen på Gotland som tillsammans med Gotlands ornitologiska förening och Kungsörn Sverige gett sin syn på länsstyrelsen strategi. Den är tänkt att bidra till ökad kunskap och helhetssyn när det gäller vindkraft och örnar på Gotland samt fungera som vägledning vid vindkraftsexploatering.
– Vi är positivt inställd till vindkraft om den byggs där den inte hotar höga naturvärden. På Gotland är det svårt eller omöjligt att bygga ut den då det finns så många örnar, säger Rickard Bernström.
Trots att örnstammen växt anser föreningarna att populationen även fortsättningsvis måste skyddas och lutar sig mot domstolspraxis och Naturvårdsverket.
– Det är inte bara att vi tycker så. Vi har stöd, inte minst av EU-domstolen som i början av mars beslutade om artskyddets tillämpning. Där sägs att även om status för örnpopulationen är god ska de ändå skyddas om de är rödlistade.
Enligt Naturvårdsverket är örnarnas utveckling ojämn och det behövs inte mycket för att populationen ska gå ner. Med en fortsatt utbyggnad av vindkraften hotas örnarna som flyger in i verkens vingar och dödas.
I remissvaret ifrågasätter föreningarna länsstyrelsens formulering att det är önskvärt att generationsväxla vindkraftverken vilket kan tolkas som ett positivt förhandsbesked på en ansökan som länsstyrelsen ska besluta om.
– Att länsstyrelsen tar ställning i en pågående tillståndsprocess anser vi anmärkningsvärt. Om en myndighet lämnar förhandsbesked ska det var i form av ett beslut om förhandsbesked.
Naturskyddsföreningen påpekar att förvaltningsmyndigheter och domstolar ska behandla alla lika inför lagen och iaktta saklighet och opartiskhet.
– Vi anser att strategin strider mot dessa bestämmelser.
Tekniken med en kamera som stänger verken när en örn närmar sig, tas också upp i remissvaret.
– Kameraövervakningens stoppsystem kan möjligen accepteras för redan byggda vindkraftverk. Det är inte en metod för att kunna bygga nya verk om man vet att platsen är olämpligt på grund av att det finns örnar i området.
Föreningarna tycker också att länsstyrelsen går för snabbt fram då de säger att kameran kan vara en lösning för utbyggnad.
– Först måste resultatet utvärderas och sen ska det till en miljöprövning, säger Rickard Bernström.