Hård kritik mot telebolaget
Sedan i torsdags har det varit svåra störningar på Telias telenät på Gotland.Men någon information från telebolaget gick aldrig ut.- Det är mycket allvarligt. Jag tvingades gå ut i radion och informera gotlänningarna när vi själva upptäckte störningen, säger Christer Stoltz, beredskapschef på räddningstjänsten.
Christer Stoltz.
Foto: Tommy Söderlund
Omkring 1 200 abonnenter av Telias fasta nät på stora delar av Gotland samt Stokabs bredbandkunder har varit drabbade de senaste dygnen. Detta sedan en fiberkabel klämts vid ett grävarbete vid Visby flygplats.
Skulle hela telenätet på ön slås ut för en längre tid finns en beredskapsplan:
- Varje förvaltning inom kommunen är skyldiga att ha en sådan, säger Johan Kallum, säkerhetschef på Gotlands kommun.
Att hela telefon-nätet ska kunna slås ut är i princip en omöjlighet enligt Christer Stoltz.
- Trafiken är fördelad i flera fibrer och när sådant här inträffar blir endast den skadade delen drabbad. Egentligen ska det inte kunna hända över huvud taget. Alla grävmaskinister har rätt att begära kabelvisning och kablarna ska vara markerade.
Känslig elektronik
Men elektroniken är känslig och den mänskliga faktorn finns alltid.
Om det ändå händer att telefoner, mobiltelefoner och minicall slås ut finns det en plan för Gotland.
- Vi får ställa ut brandbilar på olika platser på ön och gotlänningarna får försöka ta sig till närmaste brandstation och larma där. Och de som har larm som slås ut måste kontaktas och informeras om hur de ska kunna larma om något händer, säger Christer Stoltz.
Automatlarm
Informationen måste vidarebefordras till sjukvården och andra som har jour och använder minicall. Dessa personer måste då lämna ett fast telefonnummer eller mobilnummer så att de kan nås på något annat vis.
Gotland har varit förskonat från större avbrott men det har hänt på fastlandet, säger Christer Stoltz.
- Det viktigaste är alltid att informationen fungerar. Vi ska följa upp varför vi inte fick någon information om störningarna. Det är allvarligt.
Under störningarna som pågått de senaste dagarna har det gått att nå 112 och larmen till räddningstjänsten har fungerat som de ska.
- Det finns en viss risk att brandlarm fördröjs när sådant här händer, säger Christer Stoltz. Och några automatlarm har också utlösts på grund av felet.
Störningarna ska enligt uppgift till GT varit avhjälpta under tisdagskvällen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!