Hård kritik mot vippskyltarna

­ Adelsgatan har blivit mycket bättre än tidigare. Nu kan jag köra med min rullstol själv. Det gick inte tidigare. Det säger
Lisbritt Jonsson, som är rullstolsburen.
Omgörningen av Adelsgatan får alltså klart godkänt. Däremot är kritiken hård mot alla vippskyltar som synskadade kan göra sig illa på. Skyltarna är inte tillåtna och man kan göra polisanmälan för att få bort dem.

Gotland2002-06-14 04:00
GA följde med när en grupp företrädare för handikappföreningarna på ön i går granskade den "nya" Adelsgatan. Med fanns också kommunens trafikingenjör Lennart Klintbom och Strövets nye verksamhetsledare Micke Ogestad.
Lisbritt Jonsson var en av de rullstolsburna som deltog i den grupp handikappade besiktigade Adelsgatan efter omgörningen. Bland annat så har ju trottoarkanterna tagits bort, något som annars är problem för både rullstolsburna och synskadade.
Hon är nöjd med hur gågatan har blivit omgjord. Men det finns också kritik. Maud Åkesson, som är synskadad och tar sig fram med hjälp av ledarhund, tioåriga labradortiken Vissy. Hon gillar inte alla cyklar som brukar stå uppställda precis där man kommer gående intill Söderport. Vippskyltar tycker hon ännu mindre om.
<span class=MR>Kan skada sig</span>
­ Usch då. Ser man dåligt och får in en fot inunder eller snubblar på skenorna som de står på, så kan man göra sig hemskt illa, säger Maud, som anser att alla vippskyltar måste tas bort.
­ Ingen har tillstånd att ha vippskyltar på kommunens gatumark. Så alla sådana skyltar är illegala. Kommunen och även privatpersoner kan polisanmäla detta. I Västerås har kommunen haft med sig polisen och plockat bort alla vippskyltar, säger kommunens trafikingenjör Lennart Klintbom.
Det kan redan nu sägas att det fanns gott om vippskyltar på Adelsgatan i går. I nästa vecka har företrädare för de handikappade en träff med polisen och då är det troligt att polisanmälan görs mot vippskyltarna.
Micke Ogestad från Strövet lovade att ta upp frågan om vippskyltarna vid nästa medlemsmöte. Strövet är som bekant en samarbetsorganisation med affärsmän och fastighetsägare längs med det s.k. Strövet från Södertorg upp till Östercentrum.

<span class=MR>Handikappanpassat</span>
Micke Ogestad fanns med i går därför att han gärna vill ha in synpunkter från handikappade för att kunna rätta till sådant som inte är bra längs Strövet. Den sista augusti skall man ju ha invigning av den hittills ny- och omgjorda delen av Strövet, dvs Södertorg och Adelsgatan.
En annan sak som kan göras det svårare att ta sig fram för rörelsehindrade och synskadade är alla klädställningar, som ställs fram utanför butikerna. Enligt kommunens regler så får utställda grejer inte finnas längre ut än en meter från husväggen.
Det fanns klara brott mot den regeln i går. Utanför Julia Hultgrens mätte Lars-Erik Behm från HSO:s sambandsgrupp med måttband. Klädställningarna nådde 1,80 meter ut från väggen. Dessutom fanns två vippskyltar utanför affären.
Totalt fanns ett tiotal personer med vid den promenad som genomfördes i går och som startades redan utanför Söderport. Där tittade man på den lilla skog av trafikskyltar som finns att hålla reda på och som talar om vad som gäller för att över huvud taget får köra med motorfordon in i Visby innerstad.
<span class=MR>För många skyltar</span>
Kritik framfördes om att det finns alldeles för många skyltar. Men Lennart Klintbom från kommunen talade om att det är tvunget. Den stora skylten med information om förbud för obehörig trafik gäller inte juridiskt. Därför måste också vanliga trafikmärken finnas uppsatta.
Någon i handikappgruppen tyckte att det är alldeles för många obehöriga som kör i innerstaden. Men Lennart Klintbom höll inte med om detta. Det tillfälliga förbudet för obehöriga sommartid har funnits sedan slutet av 80-talet. Men man har aldrig tidigare haft så lite trafik i innerstaden som nu.
Kritiska synpunkter fanns också på varuleveranserna. Andra kommuner har regler som säger att vid gågator får leveranser bara ske fram till klockan elva på förmiddagen.
Innanför Söderport berömde Lars-Erik Behm de staket som satts upp. Tidigare kunde gående korsa gatan precis innanför porten där sikten är minimal för en bilist.
Ja, det här blev en del minustecken för en del av affärsidkarna och deras vippskyltar och klädställningar. Men när det gäller den omgjorda Adelsgatan så är det fullt godkänt betyg från dem som i går genomförde granskningen. Trottoarkanterna vid Södertorg finns förstås fortfarande kvar. Men de kommer att tas bort. Alla förändringar är ännu inte klara.
I gårdagens promenad längs Adelsgatan deltog bland andra fyra ledamöter ur den sambandsgrupp som HSO (handikappföreningarnas samarbetsorganisation) har, Boy Larsson, Brita Sundberg, Lars-Erik Behm och Gunnel Nyström. Med fanns också Göte Olsson, som är ritningsgranskare i kommunala handikapprådet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om