Hårda krav för utökat kalkbrott
Cementa är ett steg närmare en utökning av sitt kalkbrott i Othem.Miljö- och hälsoskyddsnämnden sade ja i går.- Än har de inte nått tillrinningsområdet för Tingstäde träsk, säger miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén.
Kalken som bryts på norra Gotland är livsviktig för svensk industri. Både pappers- och ståltillverkning kräver kalk. Politikerna som fattar besluten kan inte luta sig mot bara ett särintresse. De måste se till hela sammanhanget. Inte gör det beslutet lättare, skriver Wera Svensson.
Foto: Tommy Söderlund
- Det här ligger i ett vattenskyddsområde där sju brunnar försörjer hela Slite med dricksvatten, säger Mats-Ola Rödén (fp), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, som inte skulle godkänt brottet om det kommit till i dag.
Men Cementa har ett regeringsbeslut från 1970-talet om att en utökning av det existerande brottet får ske. Nu hänvisas till detta i en ansökan om utökning.
Vattenförsörjningen
Mats-Ola Rödén och nämnden nu ställer två skarpa krav:
1) Cementa måste åta sig att ta hand om det grundvatten man dagligen pumpar ur brotten. I nuläget pumpas det ut i havet, men för att utökningen ska godkännas måste vattnet tas om hand, filtreras och återföras marken.
2) Cementa måste lämna garantier för att vattenförsörjningen på norra Gotland ska tillgodoses.
Garantier
- Som jag ser det handlar det om ekonomiska garantier, förtydligar Mats-Ola Rödén.
Cementa har ansökt om en utökning under en 20-årsperiod, men anger som alternativ också en mindre variant på tio år.
- På 20 år hinner de bryta sig ner till cirka 40 meter under havsnivån. Vi förordar tioårsalternativet, säger nämndordföranden.
Oro för vattnet
Förutom att de sju dricksvattenbrunnarna till Slite samhälle ligger i närheten, börjar brottet också närma sig Tingstäde träsks tillrinningsområde.
- Det är i gränslandet, men man har ännu inte nått tillrinningsområdet. Men det är nog inte så många kilometer bort, konstaterar Mats-Ola Rödén som tillsammans med förvaltningschefen Per-Eric Edlund medger en viss oro.
- Det är vår uppgift att vara oroliga för vattnet.
Även tekniska nämnden är remissinstans i fallet, och slutligen är det miljödomstolen som ska avgöra om Cementa får utöka sitt brott eller ej.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!