Hårda kritiken inför stora renoveringarna: "Kringgår lagen"

Gotlandshem står inför omfattande renoveringar och en ensam entreprenör ska ansvara för arbetet. Fackförbundet Byggnads är dock kritiska till upplägget. "Sätter orimliga trösklar för de gotländska bolagen", säger fackets ordförande Tomas Kullberg.

"Jag tycker man ska värna om närheten och den kompetens som finns på Gotland", Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

"Jag tycker man ska värna om närheten och den kompetens som finns på Gotland", Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

Foto: Pressbild

Gotland2024-11-08 04:31

Nyheten i korthet

  • Gotlandshem planerar renoveringar för tre miljarder kronor under de kommande tio åren, vilket ska skötas av en ensam entreprenör.
  • Fackförbundet Byggnads kritiserar upplägget och menar att det kringgår lagen om offentlig upphandling och skapar orimliga trösklar för gotländska företag.
  • Gotlandshems vd, Joakim Martell, förnekar anklagelserna och menar att de följer regelverket för att få bästa möjliga resultat till lägsta möjliga kostnad för hyresgästerna.

Gotlandshem planerar renoveringar för cirka tre miljarder kronor de kommande tio åren. Totalt ska cirka 3 000 lägenheter runt om på Gotland renoveras och det ska skötas av en ensam byggnadsentreprenör, genom en så kallad samverkansentreprenad. 

Tomas Kullberg, ordförande för fackförbundet Byggnads Stockholm-Gotland, menar att Gotlandshems val av metod är ett sätt att kringgå framtida offentliga upphandlingar.

undefined
Gotlandshem ska renovera cirka 3 000 lägenheter under de kommande tio åren.

– Genom att endast upphandla ett avtal med en aktör, över så lång tid som tio år, så lurar de LOU (Lagen om offentlig upphandling). Den entreprenör de väljer kommer ta in underentreprenörer, men det kommer ju inte vara några offentliga upphandlingar och därmed inte ge någon insyn, säger Tomas Kullberg.

Han menar också att det finns krav i upphandlingsunderlaget som gör att de gotländska bolagen kommer ha väldigt svårt att kunna bjuda.

– De har satt ett krav på en omsättning på minst 500 miljoner kronor per år vilket sätter orimliga trösklar för de gotländska bolagen. Den gotländska byggverksamheten kommer bli konkurrensutsatt av både inhemska och utländska bolag, vilket kommer skapa en sämre verksamhet och en otryggare tillvaro, säger Tomas Kullberg och fortsätter:

– Jag tycker man ska värna om närheten och den kompetens som finns på Gotland, och det tycker jag att de har missat i det här läget. Jag tycker man har sågat Gotlands byggverksamhet i knävecken.

Tomas Kullberg påtalar också risken att tvivelaktiga aktörer kan hitta in byggbranschen på Gotland genom detta avtal.

– Det finns en trend i Stockholm där många skumrask-företag hittat in i branschen som underentreprenörer, för att de är billigast. Risken är att de hittar in även på Gotland och då konkurreras de gotländska bolagen ut, säger Tomas Kullberg.

undefined
Joakim Martell, vd på Gotlandshem.

Gotlandshems vd, Joakim Martell, har inte samma syn på det hela som Tomas Kullberg. Han menar att det inte ligger någon sanning i att bolaget försöker kringgå LOU.

– Vi har utgått från vad vi kan göra med det regelverk som finns för att få ett så bra underlag som möjligt och ett så bra utfört arbete som möjligt, till en så låg kostnad som möjligt för våra hyresgäster, säger Joakim Martell.

Han kan dock hålla med om att kravet på 500 miljoner kronor i omsättning är högt ställt.

– Den totala summan för renoveringarna är väldigt stor och då måste det finnas en form av garanti att man klarar av ett arbete med väldigt stor volym. Sättet vi definierat den volymen på är bland annat att bolaget måste haft en viss omsättning, säger Joakim Martell och fortsätter:

– Upphandlingen kan inte vara skräddarsydd för att passa den gotländska marknaden, utan vi har utgått från våra behov.

undefined
Renoveringen av kvarteret Castor i norra Visby är ett separat renoveringsprojekt, som sedan ska vara vägledande för det stora renoveringsprojekt som Gotlandshem hoppas kunna starta under våren/sommaren 2025.

Joakim Martell ser det inte heller som troligt att avtalet kan komma att leda till att tvivelaktiga aktörer kommer in på Gotlands byggmarknad.

– Vi jobbar aktivt med att se till att det här med tvivelaktiga aktörer inte får fäste. Vi har haft en långt gången dialog med Byggnads om att när vi ska starta arbetet, vill jobba gemensamt med en modell för att förebygga att dåliga aktörer kommer in, säger Joakim Martell.

Gotlandshem kommer också ställa krav i upphandlingsunderlaget direkt kopplat till detta.

– De måste ha en metod för att jobba specifikt med detta. Om en aktör som får ett sådant här stort uppdrag misslyckas med att ta in rätt typ av underentreprenör, så har vi möjligheten att säga upp avtalet och kommer att göra det, säger Joakim Martell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!