Hårda ord inför årets hyresförhandling

Årets förhandling om hyrorna ser ut att bli mycket tuff. Hyresgästföreningen kallar Gotlandshems utgångsbud på 5,3 procent för oskäligt.

Gotlandshem. Stefan Uddebrant Hyresgästföreningen och Joakim Martell Gotlandshem.

Gotlandshem. Stefan Uddebrant Hyresgästföreningen och Joakim Martell Gotlandshem.

Foto: Dennis Pettersson/David Skoog

Gotland2021-10-06 06:03

Det har kärvat i förhandlingarna om hyrorna de senaste åren. De två senaste gångerna har Gotlandshem och Hyresgästföreningen inte kunnat komma överens. Hyrorna har då avgjorts av HMK (Hyresmarknadskommittén) som är tillsatt av parterna Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen för att lösa tvister.

Hyresförhandlingen 2019 slutade med att HMK justerade utgångsbudet på fem procent till 2,28. Förra året ville Gotlandshem höja med tre procent, men HMK fastställde höjningen till 1,7 procent med start 1 april i år.

I dag startar förhandlingen om hyrorna för nästa år. Gotlandshems utgångsbud är 5,3 procent.

– Man får intryck av att det går en ekonomisk nöd på bolaget. Det gör det inte. Budet är taget ur luften. Det är beklämmande att de i år igen inkommer med ett så oskäligt yrkande, säger Stefan Uddebrant som är ordförande för Hyresgästföreningen Gotland.

Gotlandshems vd Joakim Martell kan motivera budet.

– Kostnadsutvecklingen är högre på Gotland än i övriga landet. Det gäller främst vatten och avlopp, men även el för uppvärmning. När vi matar in de aviserade höjningarna i vår modell för beräkning så blir det 5,3 procent, säger han och tillägger att man tidigare varit överens med Hyresgästföreningen om modellens utformning.

Gotlandshem hade förra året hyresintäkter på 365 miljoner kronor. Varje procent som de kan få i hyreshöjning är viktig. Enligt Joakim Martell måste intäkterna öka minst lika mycket som kostnaderna. Annars fortsätter Gotlandshems underhållsskuld att öka.

– Den skulden har byggts upp under 35 år. Gotlandshem behöver satsa 750 miljoner kronor under tio år för att komma i kapp, säger han.

Hyresgästföreningen tycker dock att hyresgästerna redan betalat för underhållet, och Stefan Uddebrant efterlyser en underhållsplan som visar hur pengarna ska satsas.

– Visst har hyresgästerna betalat för underhåll, men inte tillräckligt mycket, säger Joakim Martell.

Stefan Uddebrant nämner även försäljningen 2018, då Gotlandshem sålde fastigheter för drygt 600 miljoner kronor.

– Då skulle pengarna bland annat skulle användas till det eftersatta underhållet och nyproduktion. Vad hände med det? frågar han sig.

Hyresgästföreningen uppmanar Gotlandshem att återkomma med ett rimligt bud som kan ligga till grund för förhandlingen. Vad som är rimligt vill dock inte Stefan Uddebrant säga.

– Inte nu, precis innan förhandlingarna ska starta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!