Hårda tider

Gotland2005-09-10 06:00
Det är hårda tider för de små, lokala bagerierna. Brödet från de stora rikstäckande bagerierna brer ut sig allt mer i butikernas bröddiskar och utrymmet för de gotländska producenternas bröd, krymper.
- Vi får slåss om det som är kvar, säger Joakim Ahrling på Västerhejdebagarn.
1998 tog han över bageriet i Västerhejde efter sin far, något han alltid varit inställd på att göra.
- Jag har väl alltid varit bagare, höll jag på att säga. Jag har alltid hjälpt till här på helgerna, kvällarna och somrarna, säger Joakim Ahrling.
Västerhejdebagarn är ett litet, lokalt leveransbageri, som bakar enkom för den gotländska marknaden. I dagsläget finns ytterligare två bagerier med samma, begränsade, marknad och liknande sortiment, Eskelunds hembageri och Suderbagaren.
- Det är för mycket, om ett år finns det inte tre bagerier kvar, det tror jag inte, säger Joakim Ahrling.
Den senaste tiden har varit svår för Västerhejdebagarn. Det började med att de förlorade militären som kund och under våren har tre personer sagts upp från bageriet. Kvar arbetar fyra personer i bageriet, samt en chaufför.

Hårda tider kräver mycket av en bageriägare. När GA träffar Joakim Ahrling, en vardagseftermiddag vid halv fyra tiden, är det en ganska trött bagare som tar emot på sitt kontor. Halv ett på natten kliver han upp för att börjar baka. Vid sex, sju på morgonen, när de tre små lastbilarna är fullpackad med nybakat bröd, är det dags att leverera till butikerna. Innan klockan slår nio ska butiker i såväl Hemse, som på Fårö, ha sitt bröd.
- Alla vill ju ha sitt bröd när de öppnar, säger Joakim Ahrling.
Väl tillbaka i Västerhejde har klockan hunnit bli tio, kanske rent utav halv elva och Joakim Ahrling kan, förhoppningsvis, sova cirka fyra timmar. Klockan tre, fyra är det dags att gå upp igen, för att ta itu med pappersarbetet. Som bageriägare räcker det inte med att kunna sätta deg och knåda bullar, en hel del kontorsarbete ingår också, som att sammanställa alla de order som faxen ständigt matar ut. Vid sex, sju på kvällen, innan Joakim Ahrling kan gå hem för en stunds ledighet och lite sömn, sätter han degarna så att de är färdigjästa när bakningen drar igång igen vid halv ett.
En sådan dygnsrytm borde ödelägga det sociala livet helt och hållet, men inte för Joakim Ahrling.
- Jag har det på jobbet. Jag har alltid jobbat mycket, det är väl så jag trivs, säger han.
Att vara delaktig i hela produktionskedjan har också sina fördelar.
- Det är roligt, har man lite idéer så kan man förverkliga dem. Roligast är när det blir bra bröd. När man experimenterar och hittar ett nytt recept som man tycker är en riktig höjdare, säger Joakim Ahrling.
Varje dag bakar han och hans kollegor ett ton bröd. Bageriet har ett femtiotal brödsorter, både matbröd och kaffebröd. Det är dock inget unikt sortiment och därför gäller det att vara bättre än sina konkurrenter.
- Vi försöker att inte köra med de allra billigaste ingredienserna, utan använder till exempel riktig mandelmassa och bra saffran. Vi försöker göra det lite godare, säger Joakim Ahrling.
Hela tiden måste sortimentet utvecklas, eftersom marknaden förändras. Fortfarande är klassiker som filmjölkslimpa och favoritlimpa populära, men efterfrågan på grovt bröd och nyckelhålsmärkta produkter ökar, liksom på färdiga portionsbitar som tekakor.

För att överleva gäller det att hänga med i utvecklingen och trots brödjättarnas framfart har Joakim Ahrling gott hopp om framtiden. Visserligen har Västerhejdebagarn förlorat några kunder, men samtidigt har försäljningen av deras bröd ökat i vissa butiker.
- Lite konkurrens kan vara bra också, då måste man skärpa sig och vidareutveckla företaget. Jag tror att det blir en spännande höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om