Enligt Statistiska centralbyrån äger gotlänningarna mer än 4 000 husvagnar och husbilar. Det är flest i landet, räknat per invånare. Sommartid tillkommer betydligt fler. Antalet husvagnar har visserligen minskat något, men husbilarna har blivit desto fler. Enligt Destination Gotland rullade 5 572 husvagnar och 12 300 husbilar av färjorna förra sommaren.
Antalet ställplatser för husbilar har ökat, förra året med platser inom strandskyddat område bland annat vid Sysne, Herrvik och Vändburg. Men de räcker ändå inte till. Många väljer därför att parkera på platser som inte är avsedda för biltrafik, ofta i natur där spåren av tunga fordon syns lång tid efter.
– Problemen med terrängkörning har ökat. På våren eller hösten, när det är fuktigt i marken, kan det bli stora skador på strandängar, säger Lena Lavergren vid länsststyrelsen som har arbetat tio år som naturvårdsvakt.
Lena Lavergren kan be den som parkerat i känslig natur att legitimera sig, men det är inget tvång att visa upp körkortet. Dessutom måste man med nuvarande lag upptäcka körningen medan den pågår. En husbil som står parkerad på en strandäng kan inte lagföras.
– Vi polisanmäler i snitt tio terrängkörningar per år, även i fall där bilarna står parkerade. Men oftast läggs ärendena ner. För att det ska leda till åtal måste man i princip vara på plats och se när bilen kör, säger naturvårdshandläggaren Cecilia Cederborg.
Nuvarande terrängkörningslag är 35 år gammal. En översyn har behövts, och nu är den klar. Till största delen gäller de nya förslag som presenterats för regeringen körning med snöskoter i norra Sverige, men utredarna intervjuade även Cecilia Cederborg som fick ge sin bild av problemen på Gotland. Här missuppfattar många vad som är terräng, och kör längs stränder, på strandängar och i känsliga alvarmarker.
Av utredningen framgår att utredarna uppfattat problematiken på Gotland. Två av de förslag som länsstyrelsen önskat finns med i förslaget till ny terrängkörningslag. Framöver blir även parkering i terräng ett brott som kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader. Dessutom får naturvårdsvakterna befogenhet att kräva legitimation av den som kör eller parkerar i terräng. Vägrar man att visa upp körkortet blir det böter.
Utredningen ska ännu ut på remiss. Utredaren Anders Lillienau räknar med att den nya lagen kan träda i kraft den 1 juli 2022.