Hårdare tag mot klotter på ön
Med gemensamma ansträngningar vill Tryggare Gotland jobba för ett klotterfritt Gotland.- Tanken är att man endast ska behöva ringa ett samtal eller skicka ett mejl när man upptäcker klotter, säger Håkan Jonsson, folkhälsostrateg på Gotlands kommun.
Foto: Bengan Zettergren
Kartlägger bevis
Just nu går polisens volontärer runt och fotograferar fastigheter i innerstaden för att man ska kunna kartlägga det klotter som redan finns.
- En hemsida ska öppnas där man kan gå in och anmäla så fort man upptäcker nytt klotter. Anmälan går sedan elektroniskt vidare till en saneringsfirma, säger Håkan Jonsson. Vi vill också att man skriver på en avsiktsförklaring där man ger ett moraliskt förpliktande till vad man kan bidra med.
Arbetet startade för drygt ett år sedan och gruppen samarbetar och får ekonomiskt stöd från bland annat BRÅ, Brottsförebyggande rådet, DBW, länsstyrelsen, Länsförsäkringar, Gotlandshem, Geab och Gotlands kommun.
Förslummad miljö
En nedklottrad miljö uppfattas av många som förslummad och otrygg. Det blir gärna mer klotter i miljöer som redan har klotter.
- Därför är det så viktigt att vi får ett klotterfritt Gotland, säger Håkan Jonsson. Och det kan man få med gemensamma krafter, om alla hjälps åt med de åtgärder man kan göra.
Helhetsgreppet kring situationen går ut på att förebygga, upptäcka, anmäla och sanera.
- Klotter är skadegörelse som ökar samtidigt som mängden klotteranmälningar minskar, säger Håkan Jonsson. Därför vill vi göra det enklare att anmäla.
Alla fastighetsägare i innerstaden kommer att få ett vykort i brevlådan med förklaring på varför polisens volontärer går omkring och fotograferar fastigheterna. Den 13 oktober kommer ett informationsmöte att hållas i Almedalsbiblioteket där Tryggare Gotland, polisen, Gotlands kommun, saneringsföretag, Geab och Länsförsäkringar kommer att delta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!