Hårdare tillsyn av maten
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen satsar hårdare på livsmedelstillsynen på ön. Med mer resurser och nya krav på egenkontroll hoppas man öka näringsidkarnas kunskap och minska antalet missar. ? Det är bättre att informera i förväg än att slå dem i huvudet efteråt med lagar och paragrafer.
Det handlar dock inte om fler kontroller???inte heller av årets julbord???utan främst om att mota Olle i grind genom bättre information.
För drygt ett år sedan anställdes informatören Maria Jansson, något som enligt Grimlund redan bidragit till att förvaltningen nått ut bättre med sina budskap. I kombination med Livsmedelsverkets nya krav på att näringsidkare ska upprätta program för egenkontroll, hoppas man fortsätta öka kunskapen och medvetenheten.
??Att upprätta egenkontrollprogrammen gör att uppmärksamheten riktas mot de problem man har. Det handlar till exempel om personlig hygien, om att rörelser på landsbygden ska se ha tjänligt vatten och om dålig kontroll på temperaturer. Varmhållning ska vara varmhållning, inte ljumhållning, säger Grimlund.
Under onsdagens nämndsammanträde beslutade man förelägga sex företag att upprätta och inkomma med ett egenkontrollprogram. Ytterligare fem företag fanns med på ärendelistan, men de hann inkomma med sina planer innan mötet. Enligt Grimlund diskuterar Livsmedelsverket just nu om hur man ytterligare kan skärpa kontrollen, bland annat genom att införa en form av ?körkort? för näringsidkare som hanterar livsmedel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!