Att biskop Thomas Petersson avkragas och förlorar jobbet efter ansvarsnämndens beslut möts av delade åsikter.
Innan biskopen själv, på uppmaning av ärkebiskop Antje Jackelén, anmälde sig själv till Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar i oktober 2021 hade redan sju av Gotlands tio kyrkoherdar anmält honom.
GT sökte utan framgång alla sju för en kommentar under tisdagen, men ingen av dem vill ställa upp på en intervju. På eftermiddagen skriver kyrkoherdarna i en gemensam kommentar:
"Vi kyrkoherdar har tagit emot och läst ansvarsnämndens beslut gällande Thomas Petersson. Vi noterar att ansvarsnämnden och biskopsmötet också ser allvaret i det som har pågått under två års tid. Vi instämmer i ärkebiskop Antje Jackeléns uttalande att det skakar om och lämnar svallvågor i hela kyrkan men att vi har en tillförlitlig ordning. Vi har från början valt att inte driva denna process i media utan valt att följa kyrkans rättsordning, det vill säga Kyrkoordningen. Vi ger inga ytterligare kommenterar i detta ärende."
En som däremot svarar är Inger Harlevi, andra vice ordförande i stiftsstyrelsen, där hon haft mycket kontakt med Thomas Petersson.
– Jag tycker att det är väldigt tragiskt. Jag har uppskattat Thomas i det arbete han gjort och jag uppskattar honom som vän. Det är inte bara vår ö som i ett nafs blivit utan biskop, det är faktiskt hela världen eftersom han också var utlandskyrkans biskop, säger hon.
Hon är av åsikten att Thomas Petersson borde ha kunnat få behålla sitt jobb och rätten att viga.
– Kyrkan talar gärna om försoning, och då kan man undra om det inte hade gått att hitta försoning även här. Det är vad vi som trodde på Thomas verkligen hade önskat. Att han fått ha kvar sin krage och hade fått möjlighet till att skapa försoning med främst de präster som anmälde honom. Men nu blir det inte så.
En utomäktenskaplig relation ska alltså inte vara skäl för uppsägning av en biskop?
– Just relationen har spelat roll här, i kombination med att vara biskop. Men även en biskop är en människa, som inte är annorlunda än någon annan. Jag ser till människan Thomas Petersson och hans familj, och lider med dem.
Vem som blir ny biskop är inte klart. Traditionellt ska ett nytt biskopsval göras, men fram till dess är det tjänstgörande domprost, just nu den tillförordnade Anna Lundgren, som går in och utför biskopens uppgifter.
Men att kliva in som tillförordnad med kort varsel skulle kunna bli ett uppdrag för någon av öns tidigare biskopar. En av dem är Lennart Koskinen.
– Det som hänt är oerhört överraskande, ytterst beklagligt och ytterst ovanligt. Jag känner Thomas väl och bedömer honom som en utomordentligt duktig präst, säger han till Helagotland.se.
Lennart Koskinen, nu pensionär, tror att valet närmast står mellan honom och Sven-Bernhard Fast.
– Vi får väl se vad som händer. Det är vi som skulle kunna gå in på en gång, som kan stiftet och som känner till organisationen.
Lennart Koskinen skulle inte tveka om det skulle visa sig att han själv är aktuell.
– Självklart skulle jag ställa upp. Det är en del av vigsellöftena att man ställer upp för kyrkan och sitt stift om de behöver en. Det finns nu ingen biskop, men det måste finnas en. I princip ska det ske på en gång, men just nu finns det nog inga akuta uppgifter just nu som kräver biskopen.