Stark kritik mot Harlevis reseräkningar

Enligt P4 Gotland ska Inger Harlevi (M) ha låtit Region Gotland stå för kostnader för resor som hon genomfört på uppdrag av Hanseförbundet. Något Meit Fohlin är mycket kritisk till.

Inger Harlevi (M) får kritik för att hon låtit regionen betala för resor som har med hennes uppdrag i Hanseförbundet att göra.

Inger Harlevi (M) får kritik för att hon låtit regionen betala för resor som har med hennes uppdrag i Hanseförbundet att göra.

Foto: Malin Stenström

Gotland2024-07-07 17:00

Enligt regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) finns det rutiner inom Region Gotland för internationell medverkan i olika sammanhang. När man får inbjudan till olika möten och konferenser tas ärendet upp i det regionala utvecklingsutskottet. Där motiveras resan tydligt och ett beslut protokollförs.

Denna princip har Inger Harlevi (M) inte följt när hon låtit regionen betala för resor med kopplingar till Hanseförbundet, menar Meit Fohlin. Enligt P4 Gotland handlar det om resor för totalt 200 000 kronor.

– Det är resor som Inger Harlevi själv fattat beslut om, säger Meit Fohlin och fortsätter:

– Jag fick kännedom om de här resorna i mars, av en slump. Jag hade ett samtal med henne då och sa att det här måste få ett slut. Men efter det har hon fortsatt resa och det gör mig upprörd.

Resandet tog inte slut efter i mars?

– Tydligen inte.

Framför allt vänder sig Meit Fohlin mot resor som Harlevi gjort för Hansans räkning till nätverket Cultural routes där Hansan ingår. 

– Att det förväntas av henne att hon ska delta i Cultural routes och att det sedan förväntas att resorna ska betalas av Region Gotland har jag absolut ingen förståelse för. I det fallet agerar hon ju för Hansans räkning och då borde Hansan betala resorna.

Så om Harlevi hade följt reglementet så hade det blivit ett nej?

– Jag har svårt att se att vi skulle prioritera den typen av resekostnader. Resor måste liksom komma Gotland till del på ett tydligt sätt och det tycker jag inte de gör i det här fallet, säger Meit Fohlin.

Helagotland.se har sökt Inger Harlevi för en kommentar, men inte fått något svar. Till P4 Gotland säger Harlevi att de många resorna för Cultural routes berodde på en konflikt mellan nätverket och Europarådet. Harlevi hade utsetts till medlare och lyckades mildra konflikten. Att de gotländska skattebetalare fick stå för notan motiverar Harlevi med att Gotland under mycket lång tid haft en betydande roll i det viktiga nätverket Hansan.

Huruvida regionen kommer att kräva tillbaka pengar kan inte Meit Fohlin svara på i dag. Men hon säger att regionen kommer att se över reglerna för hur reseräkningar attesteras.

Tidigare i våras granskade Helagotland det totala resandet inom Region Gotland, bland både politiker och anställda. Då stod det klart att totalsumman för 2023 landade på ungefär samma nivå som innan pandemin: Nästan 25 miljoner kronor på ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!