Harlevi pryar på krogen
Det är stolar som ska bäras och bord som ska placeras ut. Det är fruktfat som ska arrangeras och teknisk utrustning som ska fungera på plats.
Det ger mig ökad förståelse för branschen och erfarenhet som kan vara till nytta för mig som politiker, säger hon i en paus medan Spegelsalen görs i ordning för nästa konferens.
Nu har hon sedan tidigare en viss inblick i den aktuella näringen. Från sin första tid som egen företagare med reseverksamhet har hon inblick i bland annat kökssidan.
När nu Gun Widegren frågade om jag ville göra prao på Wisby hotell tackade jag gärna ja. Hennes tanke är att försöka få hotell- och restaurangbranschens behov av förändringar, bland annat vad gäller momslagstiftningen och för att skapa större insikt i näringens möjligheter som tillväxtmotor för besöksindustrin.
Som praktikant bär Inger Harlevi samma arbetskläder som sina arbetskamrater. Rejäla skor på fötterna, kjol och en tröja med trycket "Momsen ligger oss i fatet" under namnskylten på bröstet och "Hjälp oss sänka restaurangmomsen" på ryggen.
Det passar mig precis. Momsen är 12 procent när du köper en hämtpizza och äter hemma, men 25 procent om du äter den på restaurang. Den straffskatten är inte rimlig.
Som politiker och i det egna jobbet har hon sedan tidigare förståelse för näringens behov av förändring. Prao-dagens uppgifter har bidragit till ökad klarhet.
Jag inser nu hur viktigt det är att man som beställare framför alla sina önskemål i tid. Det kan exempelvis gälla en konferens, där kaffe för 50 personer måste bokas, eller att innan konferensstarten specificera vilken teknisk utrustning som krävs.
<span class=MR>Prao bidragit till ökad klarhet</span>
Hon exemplifierar med en konferens. Då måste beställaren vara tydlig och framföra alla sina önskemål i god tid innan konferensens början och inte under pågående evenemang.
Beställaren vet bäst vad som behövs för tillfället i fråga, och konferenspersonalen måste veta om behoven i tid för att få en chans att göra ett bra jobb.
Att vårdpersonal drabbas av tunga lyft, liksom av mycket gående och stående är känt. Att samma gäller för hotell- och restaurangbranschens folk är inte lika uppmärksammat.
En dag som konferensvärdinna känns i nacke och rygg, i benen och i fötterna.
Nu inser jag hur mycket som ska bäras, flyttas, dukas upp och sedan återställas inför och efter en konferens, som sedan följs av en ny och helt annorlunda beställning.
Politiker gör prao på hotell. Inger Harlevi, m, gör prao på Wisby hotell. Arbetströjan med trycket "Hjälp oss att sänka restaurangmomsen" bär hon gärna.
Inger Harlevi använder en dag under politikerveckan till att göra praktik i hotell- och restaurangbranschen. Det ger nyttig erfarenhet att ta tillvara i hennes jobb som politiker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!