När fördelningen av den kyrkoantikvariska ersättningen presenterades i slutet av oktober kunde man konstatera att Gotland var den stora förloraren. I och med att man förändrat modellen för hur pengarna fördelas fick Gotland nöja sig med drygt 15 miljoner per år. Det är minst av alla Sveriges stift. Under 2014 och 2015 låg ersättningen på över 40 miljoner kronor till Visby stift.
Det har fått Inger Harlevi, som är ledamot i Visby stiftsstyrelse och kyrkorådets ordförande i Visby domkyrkoförsamling, att tänka utanför boxen. För att finansiera underhållet av Gotlands 92 kyrkor kan man låta turister campa i kyrkorna, menar hon.
– Man får hyra hela kyrkan och övernatta, det är otroligt exotiskt. En udda nischprodukt som människor kan vara beredda att betala bra för, säger hon.
Idén fick Inger Harlevi redan 2016 när hon var på en kulturarvskonferens. Där berättade en engelsman om champing: church camping. Fenomenet har räddat flera stängningshotade kyrkor i Storbritannien.
– Jag tyckte att det lät jättespännande, säger hon.
När Inger Harlevi kom hem från konferensen skrev hon en motion till stiftsfullmäktige. Men det är först nu den blivit känd för allmänheten, efter att P4 Gotland fått nys om idén.
Vad har du fått för respons hittills?
– Jag var på lasarettet på förmiddagen, det tog ett tag för mig att ta mig igenom det om man säger så, säger hon och skrattar.
– Vissa tycker att det är spännande, andra frågar "hur kan man komma på något sånt?", fortsätter hon.
Inger Harlevi uppmanar nu de gotländska församlingarna att våga testa.
– Det blir inget förrän någon tar tag i det. Det vore jättekul om några gotländska socknar skulle vilja prova, säger Inger Harlevi och fortsätter:
– Säg att man får in 50 000 kronor extra varje år. Det kan betyda mycket för en kyrka. Istället för att bara titta på sätt att spara måste vi se på hur man kan öka intäkterna. Vi nyttjar inte kyrkans fulla potential.
Hon är inte orolig för att kyrkorna skulle kunna skadas av eventuell campingverksamhet.
– Det är inte så att man sa bryta sig in, utan man bokar och betalar för sig innan, säger hon.
Inger Harlevi jämför idén med ishotellet i Jukkasjärvi, där en natt kan kosta allt mellan 1 600 kronor till 8 000 kronor.
– Det här kan bli Gotlands svar på det.