Hårt slag mot utsatta grupper

De svaga grupperna får ta smällen när socialnämnden sparar.Handikappade, äldre, missbrukare och anhörigvårdare.- Vi jobbar ju främst mot utsatta grupper, så det är ofrånkomligt att de drabbas, säger socialchef Lena Lager.

Gotland2011-12-02 04:00

Besparingskravet för nämnden ligger på 13 miljoner kronor. Till största delen räknar man med att klara det genom effektiviseringar av olika slag.

Det vill säga jobba smartare, minska byråkratin och köpa färre tjänster av serviceförvaltningen. Sånt som inte direkt drabbar brukarna (kunderna/medborgarna).


Enhet försvinner
Men fyra miljoner tas direkt av verksamheten. Och den stora biten är nedläggningen av tillnyktringsenheten.

- Osthyvelsmodellen funkar inte. Den verksamhet vi har måste hålla god kvalitet, det går inte att skära lite överallt. Och då återstår att ta bort hela enheter, säger Lena Lager.

Att man väljer att ta bort just tillnyktringsenheten beror på att man tror att det gör minst skada.

- Vi har idag fem platser där och beläggningen är i genomsnitt 0,89 per natt. Lägger vi ner verksamheten helt sparar vi på sikt 3,4 miljoner kronor per år. Det är den besparing jag anser gör minst ont, säger Lena Lager.


Skonat barn och unga
Hanna Westerén (S), socialnämndens ordförande, tycker att förvaltningen gjort riktiga bedömningar.

- Direktiven från oss i politiken har varit att skona barn och unga samt den förebyggande verksamheten, säger hon.

Men att dra in på missbruksvården, är inte det lite att sparka på den som redan ligger?

- Nej, det är för hårt uttryckt, tycker jag. Beroendevården på Gotland ligger på en hög nivå nationellt sett, det är därför vi kan spara där. Men visst blir det en besparing som känns, visst drabbar det, svarar hon.

- Alternativet till att lägga ner tillnyktringsenheten är att hyvla i beroendevårdens resterande verksamhet, tillägger hon.

Hanna Westerén betonar att beslutet inte är taget än. Inte förrän på onsdag i nästa vecka ska socialnämnden ta besparingsbesluten.

Anhörigvårdare är en annan grupp som kan drabbas av nedskärningar. O,6 miljoner kronor räknar förvaltningen med att spara där.

- Men antalet timmar för kostnadsfri avlastning minskar inte, taket kommer som nu att ligga på 15 timmar i veckan, lovar Lena Lager.


Korttidshem slås samman
Cirka en miljon kronor vill man spara genom att omorganisera korttidshemmen för funktionshindrade barn och ungdomar.

- Idag finns fem sådana boenden och vi planerar att slå ihop några och hitta delvis nya former för verksamheten, säger Lena Lager.

Slutligen föreslår man också att bidragen till Skogsam dras in, det ligger idag på 420 000 kronor. De personer som jobbat i skogsprojektet kommer i stället att erbjudas sysselsättning i socialförvaltningens regi.

Taxor och avgifter, bland annat i äldreomsorgen höjs också (se grafik).

Både förvaltningschef och ordförande är medvetna om att de föreslagna besparingarna innebär att man närmar sig en lägstanivå.

- Det är inte lätt att ta de här besluten, säger Hanna Westerén.

Lena Lager säger att man är nere och naggar i marginalerna.

- Det är en svag budget vi lägger fram. Vi har anpassat allt till den efterfrågansnivå som gäller idag och hela bufferten tas i anspråk för försörjningsstödet, säger hon.

Någon beredskap för oförutsedda händelser har man inte.

Detta är sparförslagen som socialnämnden tar ställning till i nästa vecka:

Avveckling av tillnyktringsenheten - 2 miljoner kronor (på sikt blir det 3,4 miljoner per år).

Anpassning av korttidsvistelse enligt LSS - 1,0 miljoner kronor.

Ändringar i anhörigstöd - 0,6 miljoner kronor.

Bidraget till Skogsam dras in - 0,4 miljoner kronor.

Effektiviseringar av verksamhet och administration - 10 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!