Hårt tryck på hotellen i Visby

Trycket på Visbys hotellrum är hårdare än på många år.-Det känns som att vi skulle kunna sälja hotellet två gånger om, säger Petra Pettersson, Strand Hotel.

NYCKELKORT. Hotellen i Visby har fler bokningar än på många år - men antalet bäddar täcker inte den efterfrågan som finns. foto: cecilia mellberg/arkiv

NYCKELKORT. Hotellen i Visby har fler bokningar än på många år - men antalet bäddar täcker inte den efterfrågan som finns. foto: cecilia mellberg/arkiv

Foto:

Gotland2007-05-26 01:14
Visby har inte tillräckligt med bäddar för att kunna svara mot efterfrågan under högsäsongen.

Konferenser vid Kongresshallen Wisby Strand har ökat trycket ytterligare-och förlängt säsongen.

500 rum på gång
-Det behövs tusen hotellrum, men vi har bara uppemot 700 nu, konstaterar Mats Jansson, utvecklingschef vid Gotlands turistförening.

Flera hotellbyggen är på gång i Visbyområdet, bland annat i hamnen, på Norderstrand och i före detta Göransgården utanför Norderport.

Sammanlagt handlar det om ungefär 500 rum.

Men det dröjer innan de är klara.

För sena byggen
Mats Skärlén är ordförande i branschorganisationen Gotlands hotell- och restaurangvärdar, och är även delägare i bolaget som driver Wisby Strand. Han tycker att hotellbyggena kommer två år för sent:

-Först vågade ingen bygga, sedan har handläggningen varit seg med många överklaganden. Vi har några konferenser som bokats av därför att det varit för dåligt med hotellrum, berättar han.

Enligt Mats Jansson, Gotlands turistförening, går det i de flesta fallen att hitta alternativa boenden, bland annat på hotell utanför stan.

Strålande tider
Är det risk att Gotland får rykte om sig att det är svårt att hitta bostäder för besökare?

-Vi är inte där än. Min förhoppning är att ett antal av hotellbyggena ska komma igång snart, säger Mats Jansson,

Men för de hotell som är i drift är det strålande tider.

-Så här bra har bokningarna för juni och juli inte sett ut på flera år, säger Petra Pettersson som arbetar med rumsbokningar på Strand Hotel.

Beläggningen har varit mycket god sedan i maj, med många gruppresor och konferensgäster.

Augustiökning
Malin Amér, direktör för Wisby Hotel, bekräftar bilden av fler fritidsresenärer under vårmånadernas veckoslut, och vittnar om fler bokningar av kongressgäster under våren och sensommaren.

-Mycket av den ökning vi ser i augusti beror på kongresshallen.

Mats Jansson.
Mats Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om