Hårt tryck på psykiatrin

Besöken till psykiatriska kliniken ökade med 17 procent förra året. Trots det togs en tredjedel av slutenvårdplatserna inom psykiatrin bort vid årsskiftet.
- Belastningen har onekligen ökat, säger Jonas Sommar, psykolog vid psykiatriska kliniken.

Agerar. Marie Härlin Ohlander, verksamhetschef för psykiatrin, har tagit fram ett vårdprogram om självmordsprevention.

Agerar. Marie Härlin Ohlander, verksamhetschef för psykiatrin, har tagit fram ett vårdprogram om självmordsprevention.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2012-08-16 04:00

Förra året begick tolv personer självmord på Gotland. Av dem ledde nio fall till Lex Maria-anmälningar eftersom de inträffat inom en månad från det att patienten haft kontakt med sjukvården. En alltför hög siffra, tycker Marie Härlin Ohlander, verksamhetschef för psykiatrin på Gotland.

- Vi vet att vi ligger högt och vi har gjort det ganska länge. Utifrån Lex Maria-utredningarnas händelseanalyser har vi sett att något har saknats och vi vill göra en satsning på vårdprogram och utbildning för att förbättra situationen.

Det finns oftast ett tydligt samband mellan psykiska sjukdomar och självmord. Särskilt gäller det depressioner och schizofreni. Men det har blivit strängare kriterier för att bli mottagen till slutenvården på Gotland.


Lägst antal platser
Gotland har nu lägst antal slutenvårdplatser per capita av alla Sveriges län. Tidigare hade psykiatriska kliniken två vårdavdelningar med sammanlagt 17 platser. Vid årsskiftet slogs de ihop till en och samma avdelning med 12 platser.

- Vi hade för låg beläggning på den ena avdelningen och vi kunde inte ligga kvar med en sådan bemanning. Nu har vi full beläggning, säger Marie Härlin Ohlander.

Personalen inom slutenvården har även hand om jourmottagningen på kvällar och helger. Efter att tillnyktringsenheten las ner i vintras tar kliniken även hand om de patienter som behöver en tillnyktringsplats.

Hur har ert arbete förändrats efter neddragningarna?

- Vi har fått skärpa inläggningskriterierna. Förr kunde man komma hit vid en krisreaktion och bli inlagd. I dag måste man vara allvarligt sjuk. Där ingår att man bedöms ha en hög suicidalitet, säger Marie Härlin Ohlander.


Högt tempo
Hon och psykologen Jonas Sommar är överens om att hälso- och sjukvårdens sparbeting inneburit påfrestningar på verksamheten. Varje anställd inom psykiatrin ska numera ta hand om sex patientbesök om dagen.

- Det är högt tempo och många patienter som ska behandlas. När patienterna är väldigt illa däran blir det väldigt mycket att göra. Det finns en känsla av otillräcklighet, alla som jobbar här vill kunna göra mer för patienterna, säger Jonas Sommar.

Gårdagens artikel i GA handlar om Andreas som fick vänta på utredning i tre månader när han försökt begå självmord. Är det rimligt?

- Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet. Men vid ett suicidförsök ska patienten ha förtur och komma direkt till oss, samma dag. Så ser det ut i de riktlinjer vi har i dag, säger Marie Härlin Ohlander.

För att minska de höga självmordstalen har psykiatriska kliniken tagit fram ett vårdprogram i suicidprevention och ett utbildningsprogram om psykisk ohälsa. Utbildningen ska distriktsläkarna på Gotland gå igenom till hösten.

- Första nivån där man bedömer suicidalitet är inom primärvården, dit patienten kommer först. Det är väldigt viktigt att läkaren ser de tidiga tecknen, säger Marie Härlin Ohlander.

Vårdprogrammet har som mål bland annat att all personal ska ha en grundläggande kunskap i ämnet och att alla patienter som gjort självmordsförsök ska bedömas av psykiatrin inom ett dygn och följas upp under minst ett år.

- Det blir tydligare riktlinjer för hur vi ska arbeta med de här frågorna. Tidigare har det varit mer upp till varje enskild behandlare men nu blir det en standardiserad modell, säger Marie Härlin Ohlander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!