Nya uppgifter om misstänkta djurplågeriet

Polisen har varit förtegen om det misstänkta djurplågeriet som ska ha anmälts under onsdagskvällen. Nu bekräftar polisen för DN att det handlar om en häst som förefaller ha blivit dödad av en människa.

Hagen var fortfarande avspärrad med polisband på torsdagsförmiddagen.

Hagen var fortfarande avspärrad med polisband på torsdagsförmiddagen.

Foto: Malin Stenström

Gotland2023-02-09 09:38

Djuret påträffades i en inhägnad på mellersta Gotland, uppgav Towe Hägg, presstalesperson vid polisens regionledningscentral, under onsdagskvällen. Mer klargörande än så blev det inte under gårdagen, då polisen hänvisade till förundersökningssekretess.

Men nu specificerar alltså polisen vilken typ av djur det rör sig om. 

– Det är en häst som hittats död i en hage, och det verkar som att den har blivit dödad av en person, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisregion Stockholm, till DN.

Till Helagotland.se säger han att händelsen ska ha inträffat i Lummelunda.

– Det verkar som om den dödats avsiktligt, säger han.

Kan du säga vad ni baserar det på?

– Nej, det kan jag inte gå in på, eftersom det här är föremål för en brottsutredning, säger Daniel Wikdahl.

Hagen var avspärrad under torsdagsförmiddagen. Helagotland.se befann sig på plats och såg hur hästen avlägsnades med traktor och lastbil. Djurägaren avböjer medverkan.

En förundersökning är inledd med brottsrubriceringen djurplågeri eller skadegörelse.

Att händelsen utreds som antingen djurplågeri eller skadegörelse beror på att djur i lagens mening räknas som lös egendom. Den som dödar en annan persons djur kan därmed misstänkas för skadegörelse. Om djuret därutöver har plågats – innan döden inträffar – gör sig gärningspersonen även skyldig till djurplågeri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!