Hästägarpar får rätt i bygglovstvist

Ett hästägarpar i Visby har fått rätt sedan de till kammarrätten överklagat ett ifrågasatt olovligt byggande enligt plan- och bygglagen.
Detta sedan rätten konstaterat att motparten, en granne, inte äger grannfastigheten.
Därför gjorde dessutom länsstyrelsen fel när man som första instans prövade ärendet.

Gotland2005-12-19 06:00
Det handlar om ett ärende som överklagats av inblandade parter i omgångar under tiotalet år.
Det var en granne som till byggnadsnämnden anmälde att paret på en fastighet i Follingbo uppfört byggnader och varmluftstält närmare än 4,5 meter från grannens fastighetsgräns. Byggnadsnämnden avskrev ärendet med motiveringen att de åtgärder som vidtagits inte var bygglovspliktiga enligt plan- och bygglagen varvid grannen gick vidare till länsstyrelsen.
Och här fick han rätt. Länsstyrelsen fann att bygglovsbefrielse inte förelåg för de utan lov uppförda byggnaderna.
Paret överklagade då i sin tur till länsrätten. Denna konstaterade att det i målet inte är satt ifråga att byggnaderna i sig normalt kräver bygglov. Frågan är i stället om undantag från bygglovspolikten kan ske på grund av att byggnaderna utgör ekonomibyggnader för jordbruk, skogsbruk eller därmed jämförlig näring.
Länsrätten konstaterade att inget framkommit om att paret bedriver jordbruk. I stället bedrivs ridverksamhet och hästuppfödning tilll vilket foder odlas. Rätten fann därför att verksamheten inte är knuten till någon jordbruksverksamhet och att det därför inte förelåg förutsättningar för undantag från bygglovsplikt. Överklagandet avslogs därför.

Ingen "riktig" granne
Men paret gick vidare, nu till kammarrätten. Dennas beslut meddelades 14 december. Och nu fick paret bifall. Men på grund av att den klagande grannen inte har fastigheter som gränsar mot parets.
- Såvitt framgår av utredningen i målet är grannen varken ägare till grannfastigheten eller till annan till makarnas fastighet gränsande fastighet. Inget har heller framkommit som ger anledning att anta att byggnadsnämndens beslut på annat särskilt sätt berört honom.
Därför, säger kammarrätten, skulle grannens överklagande av byggnadsnämndens beslutöver huvud taget inte ha tagits upp till prövning av länsstyrelsen. Därför undanröjer man också länssrättens dom och länsstyrelsens beslut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om