Hästpass ett EU-krav

Du har väl skaffat pass till hästen..?
Om inte kan det vara idé att göra det snart.
Om tre år ska varenda kuse i hela riket ha ett eget pass.
Annars kan det bli tal om böter ­ för hästägaren.
Rasföreningarna har passfrågan på dagordningen sedan flera år.
­ Problemet är hur vi ska nå ut till alla som har en icke rasren "hemmahäst". År 2005 måste samtliga svenska hästar ha pass, säger Brita Lundström på Jordbruksverket djurmiljöenhet till GA.

Gotland2002-03-05 04:00
Pass till hästen? För den som inte är hästägare själv eller speciellt intresserad av hästar, kanske det verkar som ett något för tidigt aprilskämt.
Men Jordbruksverket skämtar inte.
Hästar ska ­ precis som folk ­ ha pass så att man säkert vet vilka dom är.
I fallet med hästarna är det rätt många uppgifter som ska finnas med.
<span class=MR>Beskrivning</span>
Verket vill veta vem som äger djuret, dess id-nummer, härstamning, ras, uppgifter om vaccinationer, laboratorieundersökningar, veterinärbehandlingar och en del till.
I passet ska också finnas en noggrann skriftlig beskrivning av hästen, färger, virvlar i pälsen med mera.
­ Det kan också vara bra ett fotografi för att komplettera den beskrivning som id-kontrollanten gjort, fortsätter Britta Lundström.
Id-kontrollant..?
Jo, det är en särskilt utbildad person (som regel någon från en rasförening) som har behörighet att utfärda passet.
Kravet på pass är ännu en av alla anpassningar till europeiska unionen EU. Passen finns sedan flera år i de flesta staterna, och från den 1 mars i år krävs pass för föl, vid ägarbyten, tävlingar, export och slakt.
<span class=MR>Undvika medicin i mat</span>
Och före utgången av år 2005 gäller alltså passet för varenda häst i hela landet.
Britta Lundström säger att det är för att garantera livsmedelssäkerheten som EU-länderna enats om passkrav.
­ Köttet från djur som fått medicinska behandlingar får ju inte förekomma i livsmedelskedjan. Det finns veterinärmedicinska preparat som stannar kvar i kroppen hos djuren, preparat som är förbjudna i kött som kan tillhandahållas som mat åt människor. Det kan exempelvis handla om hormoner.
I Sverige slaktas varje år cirka 6000 hästar.
Rasföreningarna ombesörjer alltså utfärdandet av passen och det kostar en slant att se till så att hästens papper är i ordning.
Har hästen okänd härstamning och utan att man kunnat verifiera rasen, handlar det om 400 kronor. Vet man hästens ras och härstamning blir det som regel lite dyrare, enligt Jordbruksverket.
Svenska hästavelsförbundet redovisar helt andra och betydligt högre avgifter.
Om passet ska utfärdas av någon id-kontrollant från förbundet kan det kosta upp till 3000 kronor. Jordbruksverket kommer att sprida broschyrer om passkravet, organisationer kommer att informera och för den som har tillgång till internet, finns mer fakta att hämta på både Jordbruksverkets hemsida och hos de olika hästsportorganisationerna och rasföreningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om