Förslaget som tagits fram av arvodeskommittén och regionstyrelsen, handlar i grova drag om att ersättningen till fritidspolitiker blir tydligare. I nuvarande modell får till exempel ledamöterna i regionfullmäktige samma arvode för att sitta med i sammanträdena, medan det nya systemet öppnar för att söka ersättning för förlorad inkomst om ledamoten har ett avlönat arbete vid sidan av.
I debatten inför beslutet i fullmäktige uttryckte SD-ledamoten Lars Engelbrektsson tydlig kritik mot den föreslagna modellen:
– De som redan i dag tjänar mycket kommer att tjäna på det här. Det blir ytterligare ett sätt för politiker att sko sig, sade Lars Engelbrektsson från talarplats.
Det nya regelverket kommer att innebära ökade kostnader för regionen. Hur mycket beror på andelen ledamöter som begär ersättning, men uppskattas till totalt cirka 3,5 miljoner kronor per år.
Sara Lidqvist (KD) debatterade för ett bifall, och menade till skillnad från föregående talare att det är nuvarande system som är ojämlikt:
– Att vara fritidspolitiker innebär en ganska kraftig uppoffring ekonomiskt. Nu kommer flera av oss som är yrkesverksamma inte längre att gå back varje gång vi sitter i sammanträde i demokratins tjänst.
Ledamoten Gerd Holmgren har suttit med för sitt parti, FI, i arvodeskommittén – som haft samtliga partier representerade i arbetet med det nya regelverket. Något hon passade på att påminna Lars Engelbrektsson, SD, om.
– Vi är många pensionärer i församlingen, om det beror på att yngre har svårt att kunna delta i sammanträden så är det ett problem som vi behöver åtgärda. Och det här är en av flera saker vi behöver se över, fortsatte hon.
En av flera andra som yrkade bifall var Karl-Johan Boberg (C):
– Jag hoppas att det ska leda till att fler yrkesverksamma och yngre tar steget, och kan se att de har en möjlighet, att engagera sig i förtroendeuppdrag, sa han bland annat.
Lars Engelbrektsson replikerade att han ändå tyckte att det är ett ogenomtänkt förslag, och ställde följande retoriska fråga:
– Är det så jävla illa att vi måste köpa in nya politiker, är det inte samhällsintresse och engagemang som driver folk att vilja komma in i politiken?
Lars Engelbrektsson yrkade på avslag, men fullmäktiges beslut blev alltså ett bifall för förslaget om nytt regelverk, som kommer att antas från och med 1 januari 2023.