Havren håller värmen i Endre
Att elda med olja blir allt dyrare och dessutom tar miljön stryk. Så gick funderingarna i Endre bygdegårdsförening för ett par år sedan.Nu har man hittat en i dubbel bemärkelse ny värmekälla: Sedan tre veckor värms bygdegården upp av ätfärdig havre från en närliggande åker!Vi räknar med att spara 25000 kronor per år! säger en klart nöjd Harald Hoffman, vice ordförande i föreningen.
Hittills har Endre bygdegårdsförening gjort av med runt sex kubikmeter olja per år, vilket har ätit upp betydande delar av föreningens budget.
När det dessutom stod klart att deras befintliga oljetank inte klarade besiktningen och oljepriserna beräknas stiga, då bestämde man sig för att se över alternativa uppvärmningsmetoder.
<span class=MR>Lutade åt pellets</span>
Det lutade åt pellets, när Endrebon och energikonsulten Alf Johansson kom med ett oväntat förslag: havreeldning.
I fjol lanserade företaget Ecotec en spannmålsbrännare, som också går att använda till pellets. Det är en ny sådan, plus en begagnad silo från en gotländsk lantbrukare som Endre bygdegårdsförening nu köpt.
Silon har man placerat i skogsbrynet bakom bygdegården, sedan har man dragit rör med matarskruvar in till pannrummet i källaren. Havrebrännaren har anslutits till befintlig värmepanna och några större ombyggnationer har inte varit nödvändiga.
<span class=MR>Lokalt kretslopp</span>
Den första lasten havre kommer från lantbrukaren Bengt Björkegren, mindre än en kilometer från bygdegården.
Det innebär ett mer lokalt kretslopp och därigenom ett minimum av transporter, konstaterar Alf Johansson.
Vi ska överlämna den här världen till våra barn och då måste vi alla dra vårt strå till stacken.
Man tror att det årligen kommer att gå åt 15 ton havre, eller 24 kubikmeter, vilket motsvarar 6 kubikmeter olja.
Övergången till havre beräknas innebära en besparing på 25000 kronor per år, vilket betyder att anläggningen finansierar sig själv på fem år.
<span class=MR>Prövovinter</span>
Åtminstone är det vad man räknar med. Det kan också bli så att havrebrännaren, som genererar 60000 kilowattimmar på ett år inte räcker till om det blir en ovanligt lång och hård köldknäpp i vinter.
I sådana fall kopplas oljepannan för den står kvar in med automatik. Först till våren vet man om det räcker med enbart havre.
Alla i styrelsen såg det inte som självklart att elda med havre, berättar Hoffman. "Havre är mat" tyckte flera, men efter hand har inställningen till energigrödor förändrats.
Havrebrännare finns redan på ytterligare ett par ställen på ön, men Hoffman tror att den i Endre är Gotlands första i en offentlig byggnad.
Han konstaterar att det känns extra bra att "energin" kommer från trakten.
Pengarna stannar ju kvar i socknen. Det känns helt rätt!
Energigröda. Havren måste vara lika ren och fin som den i morgongröten, annars blir det föroreningar i brännaren. Jämfört med kostnaden för eldningsolja kan havren bli tre gånger så värdefull som den är som djurfoder.
Havrebrännare. Havren går från silon via rör med matarskruvar, mellanlagras i en minisilo bredvid pannan och matas sedan automatiskt in i brännaren efter behov. Askan hamnar i en behållare intill. Anläggningen kostade 125000 kronor och bygdeföreningen har fått 45000 kronor i bidrag från Gotlands kommun.
Endre-entusiaster. Endre bygdegårdsförening har bytt eldningsolja mot havre och räknar med att spara 25000 kronor årligen. Sockenbon och teknikkonsulten Alf Johansson förevisar föremålet för uppmärksamheten. "Det känns helt rätt" konstaterar ordförande Kenth Gränefjord och vice ordförande Harald Hoffman.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!