Hederliga husmanskost

Köttbullarna ligger i topp.
Kroppkakor och bruna bönor med fläsk kommer snäppet under.
Gotlänningarna älskar sin husmanskost.

Gotland2005-11-26 06:00
- En köttbullar!
- Två köttbullar!
Det är lunchtid mitt i veckan och på restaurang Brinken i Visby står gästerna i kö. Beställningarna expedieras en efter en.
Köttbullar med lingon, isterband med dillstuvad potatis och bräckt lax står på menyn för dagen.
Populära rätter allihop; klassiker på svenska lunchkrogar.
Nu i veckan presenterades en utredning om svenska folkets matvanor, gjord av Temo på uppdrag av Procordia Food. Och den visar att trots alla internationella influenser, exotiska krogar, kokböcker och matlagningsprogram så håller den klassiska svenska husmanskosten fotfarande ett starkt grepp om svenskarna och deras kök och matvanor.

Populära kroppkakor
30 procent av alla svenskar över 16 år äter husmanskost minst sex gånger i veckan, enligt undersökningen. Och gotlänningen är än mer utpräglad traditionalist vad gäller maten än medelsvensson. Här uppger 40 procent att de äter husmanskost minst sex dagar i veckan, vilket är en toppnotering i riket.
En alldeles egen högpoängare på Gotland (och Öland) är kroppkakor. Det är en rätt som lätt orsakar köbildning vid lunchrestaurangerna.
- Ja, kroppkakor är populärt. Vi serverar det ungefär var tredje vecka och det är väldigt uppskattat, säger Christer Sandström på Brinken.
Brinken är husmanskrogen framför andra på Gotland. Här serveras i stort sett inget annat än svensk husmanskost. Och hela miljön andas tidlös, svensk lunchrestaurang, kanske med en dragning mot 60-tal.
Christer Sandström har drivit den sedan 1974 och inriktningen har varit densamma hela tiden.
- Vi har hållt fast vid husmanskosten, det är det folk vill ha, säger han.

Pasta går mest
Bruna böner med fläsk finns på menyn varje måndag. Året om.
- Det är en klassiker. Många vill ha det varje vecka, säger Christer Sandström.
Köttbullar, bräckt skinka med ägg och pyttipanna är andra klassiker som alltid efterfrågas. Liksom ärtsoppan på torsdagar.
Ser man sig om i lokalen är det medelålders och lite äldre gäster som dominerar. Inte så mycket ungdomar.
Men intresset för husmanskost finns även bland de unga. Studenterna på Högskolan beställer gärna både rotmos och stekfläsk när det nån gång serveras på restaurangen där. Och pannbiff är en återkommande populär rätt.

Grunderna i skolan
- Vi kör med husmanskost ibland och det brukar gå bra, säger Elin Ahlgren på Högskolerestaurangen. I måndags hade vi plommonspäckad fläskkarré med sås och potatis och vi har även serverat oxbringa med rotmos, båda rätterna blev väldigt uppskattade.
- Men det är fisk, vegetariska rätter och pasta som går mest, tillägger hon.
I skolmatsalarna runt om på ön är köttbullar med lingon, sås och potatis fortfarande en av de absoluta favoriterna, uppger skolmåltidspersonal på flera skolor.
Och kunskapen om hur man tillagar den så uppskattade husmanskosten vårdas väl på bland annat hotell- och restaurangprogrammet på Elfrida Andréegymnasiet.
- Vi lägger stor vikt vid husmanskosten, säger läraren Paul Bergström.
Redan i första årskursen är det husmanskost man jobbar med när eleverna lär sig själva grunderna i matlagning.
- Husmanskosten är tacksam ur utbildningssynpunkt eftersom alla de grundläggande momenten finns med där. Det är stekning och kokning och redning av såser, ja, allt det där grundläggande, säger Paul Bergström.

Mindre fett, mer kryddning
Sen i årskurs två när eleverna jobbar med storkök kretsar det också mycket kring svensk husmanskost.
Men visst har den modifierats en del genom åren. Mindre fett och lite annan kryddning bland annat.
- Enligt gamla recept ska man till exempel steka raggmunkarna i fettet efter fläsket. Men så gör vi inte längre, idag häller vi bort fettet, säger Paul Bergström.
Husmanskost definieras i nationalencyklopedin som "enkel men god, hemlagad vardagsmat" Husmanskosten var enkel och billig, men inte någon fattigkost.
De fem populäraste rätterna på Gotland är:
1. Köttbullar
2. bruna böner med fläsk
3. stekt fläsk
4. kroppkakor
5. kåldolmar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!