Heidelberg Materials ansöker om 30-årigt täkttillstånd

Kristdemokraten Johan Asplund anser att Heidelberg Materials ska kompensera Gotland i större utsträckning för den verksamhet man bedriver här. Det var en av åsikterna som vädrades när företaget under fredagen höll ett informationsmöte om sin jätteansökan.

Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Heidelberg i Slite, är lättad över att ansökan om nytt tillstånd kan lämnas in inom kort.

Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Heidelberg i Slite, är lättad över att ansökan om nytt tillstånd kan lämnas in inom kort.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2023-12-16 05:30

Det var en ganska stor skara politiker, tjänstemän och andra intresserade som samlades till Heidelberg Materials informationsmöte i Visby. Dagen innan, på torsdagen, hade allmänheten fått möjlighet att ta del av samma information i Slite.

Fabrikschefen Matilda Hoffstedt inledde med att berätta att det är en omfattande ansökan, 3 400 sidor, som i dagarna kommer att lämnas in till mark- och miljödomstolen. 

Kortfattat gäller ansökan ett 30-årigt täkttillstånd för brytning av kalksten vid File hajdar. Här vill man utöka den befintliga täkten med 74 hektar. Samtidigt avslutar man Västra brottet och omvandlar brottet till en sjö.

undefined
Politiker och tjänstemän fick information om Heidelberg Materials ansökan om nytt tillstånd.

Hur vattnet och miljön på norra Gotland kommer att påverkas av Heidelberg Materials planer har varit en knäckfråga som oroat många. På informationsmötet menade företaget att man snarare kommer att tillföra mer vatten, genom att bland annat lagra och rena, samt återfiltrera grundvatten till närliggande områden. Undersökningar ska också ha visat att brytningar vid File hajdar inte ska påverka Tingstäde träsk som tidigare befarat.

Dessutom vill man satsa 1,5 miljarder kronor för skydd av vatten och natur i ett ekologiskt kompensationsprogram, samt återskapa livsmiljöer för hotade fjärilsarter.

Reaktionerna bland åhörarna var försiktigt positiva efter mötet. Anders Lekander, sekreterare i Naturskyddsföreningen Gotland, tyckte att presentationen var bra.

– Det verkar som de tänkt på väldigt mycket, säger han.

Hur kommer ni att agera vidare när ansökan lämnats in?

– Det är ju en enormt omfattande ansökan så det blir svårt för en ideellt arbetande granskare att gå igenom allt, men vi kommer att ha en liten arbetsgrupp som får titta på det här. Vi får välja ut vissa bitar som vi tycker är mest viktiga. Till exempel det här med kompensationsåtgärder; att se om de verkar rimliga eller inte.

Känner du dig trygg efter att ha lyssnat till Heidelberg Materials dragning i dag?

– Trygg och trygg... Jag känner i alla fall att det är ett seriöst företag som verkligen vill fixa till saker och ting. Så vi kan inte såga ansökan längs med fotknölarna direkt utan måste titta på det här och se vad vi kommer fram till, säger Anders Lekander.

undefined
Heidelberg materials fabrik i Slite.

Ordföranden i tekniska nämnden, Mariette Nicander (M), var också nöjd med informationen.

– Jag tycker att det känns betryggande med de vattenundersökningar som gjorts och att vattensituationen därmed känns tryggare än den har gjort tidigare. Nu får vi titta på ansökan och titta på remissen, men det känns som att undersökningarna är gjorda och att påverkan blir försumbar.

Företaget vädjade till er politiker här på mötet om hjälp att trycka på kring en ny elkabel. Man ser det som ett absolut måste för att kunna ställa om. Vad tänker du om det?

– Vi får påtryckningar hela tiden om hur viktigt det är med kabeln. Den får ju inte dröja, som det finns en risk för, utan det här måste gå hand i hand. Så alla politiska partier måste nu trycka på i den frågan, säger Mariette Nicander. 

Kristdemokraten Johan Asplund ställde en fråga till företaget, där han undrade vad Gotland egentligen får tillbaka? Han vill se en större kompensation till det gotländska samhället.

– Det här ett av norra Europas lönsammaste företag som tjänar mest pengar per insats. Då kan man ju tycka att de kan bidra till andra saker än bara det omedelbara och dela med sig. I dag går all skatt till staten, men det här är Gotland och vi behöver hjälp med väldigt många saker här, så jag tycker att det är viktigt att en sådan här stor industri bidrar till vårt samhälle och inte bara till något samhälle någon annanstans. 

Miljömässigt – känner du dig trygg efter dagens möte?

– Jag tycker att de har gjort sin hemläxa på ett väldigt bra sätt. Det är en ansökan som innehåller svar på de frågor som vi har ställt tidigare och det är bra, säger Johan Asplund.

Oppositionsrådet Saga Carlgren (V) tycker att det som lekman är svårt att bedöma om företagets föreslagna insatser är tillräckliga för att skydda till exempel vattnet.  

– Men det är bra att vi får deras bild. Sen får vi fylla på med andra experter. Det är ju det som är fördelen med domstolsprocessen; att alla de här yttrandena från länsstyrelsen, Naturvårdsverket och Region Gotland blir väldigt viktiga för att få en helhetsbild.

undefined
Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Heidelberg i Slite, är lättad över att ansökan om nytt tillstånd kan lämnas in inom kort.

Heidelberg Materials fabrikschef, Matilda Hoffstedt, var nöjd efter mötet och känner en lättnad över att ansökan nu kan lämnas in. 

– Det känns jättebra att vi är så nära mållinjen med en färdig ansökan. Från och med nästa vecka kommer vi att publicera ansökan i sin helhet på vår hemsida om man är nyfiken, säger hon.

Vad händer om ni nu inte får ett tillstånd eller om det kommer att gälla under kortare tid?

– Det finns många alternativ till beslut. Det kan bli ett kortare tillstånd eller brytning på mindre yta. Men en godkänd ansökan i sin helhet är en förutsättning för att kunna göra den klimatomställning vi planerar för i Slite, avslutar Matilda Hoffstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!