Hela F-kassans utlands- avdelning föreslås till Visby

Försäkringskassan föreslås samla all sin utlandsverksamhet i Visby.
Ytterligare cirka 100 tjänster flyttas till ön.

Gotland2005-01-26 06:00
Försäkringskassans direktör på Gotland, Inga-May Engberg, är försiktig i sina kommentarer till utredningsförslaget.
- Vi måste komma i håg att det ännu så länge bara är ett förslag, säger hon. Men visst är det väldigt positivt, tillägger hon. Vi är jätteglada om vi får fler tjänster, det är enbart positivt.

Kristiska röster
Om den föreslagna utlokaliseringen genomförs kommer Försäkringskassan att ha 280 personer anställda på utlandsavdelningen i Visby, idag är de 180.
De tjänster som ännu är kvar i Stockholm handlägger bland annat ärenden som rör krav på underhåll från utlandsbosatta. I Göteborg handläggs en del ärenden som rör sjömanspensioner.
Får Jan Bergqvist som han vill flyttas även dessa tjänster till Visby.
F-kassan i Visby har ofta fått figurera som det goda exemplet på en utlokalisering. När den första utlokaliseringen av tjänster från utlandsavdelningen i Stockholm skedde för 4-5 år sedan fanns det kritiska röster som hävdade att det skulle bli svårt att hitta kompetent personal på Gotland. Men farhågorna kom på skam.

Tre flyttade med
- Vi har aldrig haft problem med kompetens, säger Inga-May Engberg. Vi har haft gott om sökande till våra tjänster och vi har haft kompetenta sökande.
Och alla tjänster har nyrekryterats.
- Tre personer flyttade med från Stockholm vid utlokaliseringen, men samtliga sade senare upp sig av personliga skäl, säger Inga-May Engberg.
Situationen blir troligen likartad när och om de nu föreslagna utlokalisringarna genomförs; de flesta anställda väljer att inte flytta med.

Objektiva försök
nInternationella programkontoret med säte mitt i centrala Stockholm har 64 anställda och är en av de myndigheter som föreslås flytta till Gotland. Men ?förslaget har inte skapat någon stämningshöjande effekt?, som informationschefen David Ruthström, uttrycker det:
- Nej, det är nog ingen som spontant säger ja till att flytta till Gotland.
I stället samlar myndigheten argument för varför den bör ligga kvar i Stockholm.
- Vi försöker se det objektivt och har lyft fram tre starka argument för en fortsatt lokalisering till Stockholm, säger David Ruthström.
Han nämner kompetensen bland handläggarna, närheten till medborgarna och reskostnaderna som skulle bli betydligt högre vid en utlokalisering utanför Stockholm.
- Men i slutändan är det ju regeringen, EU-kontoret och riksdagen som beslutar, konstaterar David Ruthström.

Orealistiskt förslag
n Arbetslivsinstitutet, som föreslås få en basenhet med 15 forskare förlagd till Gotland, har också agerat mot Jan Bergqvists förslag. Dess generaldirektör Inger Ohlsson gick i går ut i ett presssmeddelande och sa att utredningsförslaget i vissa delar var orealistiskt.
- Med sitt förslag om antal arbetstillfällen har han fullföljt sitt uppdrag. Han kliver däremot över sina befogenheter när han försöker ge Arbetslivsinstitutet anvisningar om vad vi ska göra på de olika orterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!