Nedläggningen av Uteförskolan i Hogrän kom som en chock för föräldrarna. Exakt varför förskolan lades ner så plötsligt har det rått delade meningar om. Förskolans ledning pekade mot regionen som planerar att sälja fastigheten, medan regionen har sagt att förskolan hade besittningsskydd och att de därmed hade kunnat förlänga sitt hyreskontrakt.
Det vi däremot vet med säkerhet är att planen att sälja inte är något nytt. Det beslutades av regionpolitikerna redan i september 2020, då en hel lista över potentiella försäljningar klubbades. Idén är att regionen inte ska äga fastigheter som de själva inte bedriver verksamheten på.
Sex av tolv objekt på listan har sålts, till exempel köpte Suderviljan växthuset i Klintehamn för 1,75 miljoner. Det dyraste objektet hittills är en villa på fastigheten Visby Vesslan 20 som såldes för 6,75 miljoner. Totalt har de sex fastigheterna gett regionen drygt 23 miljoner i intäkter.
Två fastigheter bedöms inte längre möjliga att sälja. Den ena är Enkronan i Eskelhem, som inte går att stycka av, och det andra är stationshuset i Klintehamn. Det senare var ute till försäljning förra året, men få visade intresse. De enda som ville köpa ville göra om det till restaurang, men när det inte var möjligt att enligt detaljplanen få till en uteservering drog de sig ur.
– Klintehamns centrum består av lappverk av olika planer. Ska man börja dra i en så måste man ta ett enhetligt tag och titta över samtliga planer i centrum. Det är inte gjort. Så uppdraget att sälja den är återkallat tills vidare, säger Karin Svensson, markingenjör på regionen.
Kvar återstår alltså fyra: Halla skola, Storgatan 38 i Hemse, förskolan i Hogrän och Strandridaregården i Slite.
Strandridaregården i Slite ligger granne med hotell Slitebaden och är en kulturhistoriskt intressant tomt. Härifrån bedrevs tullverksamhet från åtminstone 1600-talet och framåt. Huvudbyggnaden är ett tullhus från 1883 och på tomten ligger även ett brygghus från samma tid och en ladugård från 1700-talet.
Här vill regionen ändra detaljplanen. Först var tanken att möjliggöra för nya bostadshus och parkering, men i september 2022 beslutade miljö- och byggnämnden att skicka tillbaka planen till förvaltningen. Användningsområdet "bostad" ansågs för snävt.
– Det har varit stort intresse kring den tomten, det är många som rycker i den och som också påverkar planprocessen, säger Karin Svensson.
Varför tar det så lång tid att sälja dessa fastigheter?
– De som var färdiga att sälja direkt gick iväg 2020 på hösten eller 2021 på våren. Men i de flesta fall har vi behövt säga upp hyresavtal och göra ny fastighetsbildning i vissa fall, till exempel stycka av. De som är kvar att sälja är kvar av den anledningen.