– Vi har tagit höjd och inventerat alla lekplatser för att se i vilket skick de är. Och flertalet är i dåligt skick, säger stadsträdgårdsmästaren Pernilla Johansson.
Tillsammans med personal på teknikförvaltningen har hon gått igenom alla kommunala lekplatser på ön och uppdaterat regionens lekplatsstrategi.
– Det känns jättebra för oss att man vill investera i lekplatserna och satsa på att höja standarden, säkerheten och lekvärdet för barn, säger Pernilla Johansson.
På Gotland finns 33 lekplatser varav 23 i Visby. Det är i staden som de största förändringarna troligen kommer att ske. Några lekplatser som ligger avskilt eller som upplevs som mer privata kan avvecklas enligt handlingsplanen, som vid förskolan i Slottsparken eller bostadsområdena på Kakelugnsgatan, Signalgatan och Blomstervägen. Tre mindre lekplatser i Gråbo föreslås tas bort för att bygga en större på en central plats.
– Vi har hellre en större lekplats som gynnar alla i stället för flera små, säger Pernilla Johansson och hänvisar bland annat till det grönområde som har arbetsnamnet Gråbo ängar.
Två andra områden i Visby som exploateras, Torslunden och Visborg saknar lekplatser och nya planeras där. En ny lekplats föreslås också i Skeppsparken. Vissa av lekplatserna är så kallade temalekplatser, med namn som hästarnas dal i Östergravar och Hela havet stormar vid Södervärn. De ska vara bättre rustade, med belysning, fler lekredskap och mer tillgänglighetsanpassning.
– I tätorter tänker vi också att man har en stor lekplats centralt istället för några små och det blir mer effektivt att sköta en lekplats i mitten. Vi tänker oss att det kan bli en besöksplats i orten, säger Pernilla Johansson.
I tätorterna har Hemse tema cirkus, Klintehamn tema djungel, Fårösund tema trafik och Burgsvik tema båt och hav. Vibbles lekplats ska också utökas med ett tema. I Slite och Roma har regionen två lekplatser på respektive ort, men en föreslås läggas ner på vardera plats och i stället utveckla temalekplatser. Förslag finns dock på att anlägga ytterliggare lekplatser i de två tätorterna, om det blir pengar över.
I strategin finns även regionens fyra utomhusgym som är i bra skick, men som kan behöva kompletteras eller flyttas. Handlingsplanen för lekplatserna och utegymmen på ön sträcker sig över tio år. Underlaget har skickats till tekniska nämnden där ett beslut ska tas vid nästa sammanträde.