Hela stan kartläggs

Under den närmaste månaden kommer fastighetsägare i Visby innerstad att få påhälsning av oanmälda kartmätare. Inför den nya detaljplanen ska befintliga kartor uppdateras. Ägaren kommer att kontaktas bara om stadsarkitektkontorets fältpersonal inte kommer in på tomterna.

Gotland2007-08-24 06:00
Om orangeklädda män med mätutrustning kliver in på din tomt kan det betyda att något har förändrats på gården eller huset sedan den senaste kartan ritades. Syftet är att med några millimeters precision mäta in förändringar som finns registrerade på primärkartan som visar var bygglov givits. Det kan även vara förändringar som inte behöver bygglov och som inte mätts in.
Fem mätare är i farten. Fram till i slutet av september kommer de att gå in där de behöver utan förvarning.

Inga reaktioner
Hittills har mätingenjör Erik Randen på stadsarkitektkontorets kart- och mätavdelning inte fått några reaktioner från fastighetsägare.
- Vi hade räknat med att några skulle höra av sig med frågor, säger Erik Randen.
Han är medveten om att det blir svårt att komma in där porten är låst eller om ägaren bor på fastlandet. Då blir de tvungna att försöka få kontakt med fastighetsägaren och göra upp om tillträde. Erik Randen menar att i myndighetsrollen får de utföra de mätningar som krävs.
Men samtidigt vill de arbeta i samförstånd med allmänheten och inte trampa folk på tårna.
- Folk brukar undra vad vi håller på med, men vi brukar inte stöta på motstånd, enligt Erik Randen.
Vad gör ni om någon inte vill släppa in er?
- Bra fråga. I första hand pratar vi med ägaren och kan då kanske fastställa att det inte behövs några kompletteringsmätningar. Annars får vi ta en diskussion här på kontoret, vi har nog ingen strategi för det, erkänner Erik Randen.
Kan ni komma att upptäcka eventuella svartbyggen?
- Visst finns det en möjlighet, men vår uppgift är bara att mäta och samla material till kartan. Men bygglovavdelningen kan göra en kontroll sen om de vill.
Å andra sidan brukar grannar vara påpassliga, enligt Per Hansén som är inspektör för bygglov i innerstan. Han berättar att den nya detaljplanen som föranlett kompletteringsmätningarna ska vara klar senast till årsskiftet. Den ska enhetligt ersätta det 40-talet planer för mindre delar av innerstan som nu är aktuella, varav den äldsta är "av ålder bestående" från 1879.
- Syftet är att få klara riktlinjer för vad som kan tillåtas i form, färg, material och annat för att bevara världsarvet. Det finns praxis men nu ska vi få det på pränt med tydliga riktlinjer om vad som får, och inte får, göras, säger Per Hansén.
Ett par av mätningsledarna mätte i går in det nya Kallbadhuset, det har inte gått tidigare på grund av för mycket folk i faggorna. De kommer att beta av innerstaden efter hand som det passar sig utifrån andra uppdrag. Till sin hjälp har de bland annat GPS, laserinstrument och ett stort antal kända punkter att utgå ifrån, dolda under järnlock i marken eller som en plakett på husväggen, märkt PP (polygonpunkt).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!