Helagotland, GA och GT slås ihop till en redaktion

Helagotland, Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar går samman till en redaktion. Syftet är att skapa en verksamhet som ska klara av att möta framtidens utmaningar.

Pär Ullrich, chefredaktör.

Pär Ullrich, chefredaktör.

Foto: Pressbild

Gotland2024-10-15 15:54

En redaktion, tre titlar. Så skulle man enkelt kunna beskriva förändringen. GA och GT har tidigare, tillsammans med nyhetssajten Helagotland, varit separata redaktioner. Nu slås alla tre ihop.

Den nya redaktionen kommer att bestå av liknande roller och funktioner som tidigare, såsom reportrar, redaktörer och nyhetschefer. Men i stället för att tillhöra GT, GA eller Helagotland så kommer samtliga medarbetare att tillhöra en och samma redaktion.

Syftet är att genom samarbete även i fortsättningen vara den ledande aktören på den gotländska mediemarknaden. Precis som tidigare kommer titlarna att jobba för den gemensamma visionen inom det stiftelseägda bolaget NTM, som säger att ”kärnan i vår verksamhet är en fri och oberoende journalistik som skapar lokal samhällsnytta och värnar demokrati.”

– Att samarbeta är nyckeln till att fortsätta göra journalistik om Gotland för gotlänningarna, och tillsammans blir vi starkare, säger chefredaktör Pär Ullrich och förklarar att den nya redaktionen ska kunna fokusera mer på innehåll, snarare än på var det ska publiceras.

– Vår kärnverksamhet, journalistik, är alltid överordnad saker som format eller distribution. Målet är såklart att alltid finnas nära gotlänningarna med vårt innehåll, oavsett om du är 15 eller 115 år, och att synas och nå ut överallt. Nu finns vi exempelvis i alltifrån text och bild på papper till i enbart rörlig bild på Tiktok. Det ställer krav på förändring av arbetssätt och där är samarbete viktigt.

undefined
Redaktionsledningen bestående av Kalle Forssell, Pär Ullrich, Vilda Engström och Cecilia Frid Thomsson.

Stort fokus i den nya redaktionen kommer att sättas på prenumeranternas behov och hur dessa bäst kan tillfredsställas.

– Genom att bli en redaktion kommer vi att kunna möta kraven från prenumeranterna bättre. Vi vet till exempel att läsarna vill att vi förklarar, guidar och granskar mer för att göra samhället mer begripligt, och ett mål är att kunna leverera mer journalistik inom dessa områden.

Den nya redaktionen kommer att sjösättas under hösten. Nyhetsverksamheten delas upp i två grupper, där den ena kommer att stå för den något snabbare journalistiken med hög aktualitet, medan den andra kommer lägga större vikt på fördjupande innehåll. Sportredaktionen och de politiska chefredaktörerna berörs inte av omgörningen. Omorganisationen har inte heller inneburit några varsel om uppsägningar.

Sammanslagningen är delvis en effekt av villkoren för det nya mediestödet som trädde i kraft den 1 januari i år.

– Vi har tidigare haft ekonomiskt stöd för både GA och GT, men nu har stödet gjorts om i grunden. När vi tittat på villkoren för att få stöd framåt så landade vi i att en sammanslagning är vägen för att lyckas med uppdraget, säger Pär Ullrich, som i och med omgörningen blir ansvarig utgivare för samtliga tre titlar.

Förändringen kommer att kosta ekonomiskt då det totala stödet blir mindre.

– Samtidigt kommer förutsättningarna för att göra journalistiken att bli bättre, och allt sammantaget är det här den bästa vägen att ta.

Villkoren för mediestödet blir även enklare att förhålla sig till – bland annat då kravet på att publicera unika artiklar i en enskild titel i och med sammanslagningen försvinner.

– Vi har exempelvis haft krav på oss att ha en viss andel unikt innehåll i papperstidningarna. Framöver kommer vi att kunna använda allt material friare och göra så att fler får ta del av journalistiken, oavsett om man läser GA eller GT. Vi kommer även att kunna ha fler lokala nyhetssidor i tidningarna. Exakt hur det kommer att se ut är ett arbete som pågår nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!