Heldag för bondbrudar
På lördagen intog ett femtiotal bondbrudar Suderbys herrgård.
- Syftet är att kvinnliga lantbrukare ska få möjlighet att träffas under andra omständigheter än vid de vanliga lantbruksmötena, då det är väldigt få kvinnor, och att träffa dem som man annars inte träffar, säger Kristina Olsson från Länsförsäkringar Gotland.
Länsförsäkringars och Landshypoteks kundträff för kvinnliga lantbrukare på Suderbys herrgård, lockade ett femtiotal kvinnor, som på olika sätt arbetar inom lantbruket. Några direkt i produktionen, andra med omgärdande sysslor, som ekonomi och många har ett annat jobb vid sidan om.
- De glöms ofta bort och man tycker inte att de är riktiga lantbrukare för att de inte mjölkar korna, säger Kristina Olsson, som förutom arbetet på Länsförsäkringar, driver ett lantbruk med 40 mjölkkor och växtodling, i När, tillsammans med sin man.
Hon menar att även om de kvinnliga lantbrukarna inte i lika stor utsträckning som männen arbetar direkt i produktionen, så är deras arbete av stor vikt för lantbruket.
- Det är vi bondbrudar som är kittet som håller det samman, det gäller att vara lite smart och hitta lösningar, när man mitt i mjölkningen ska skjutsa barnen till något evenemang, eller när man kör hö först och sen ska se till att ha maten klar.
Inredning
Under dagen fanns fyra kvinnliga företagare på plats för visning och försäljning av sina produkter och på förmiddagen föreläste inredningsarkitekten Catja Everhall om möblering och belysning för välbefinnande.
- Jag tycker att det är jätteroligt, att få prata heminredning och sån?t som är typiskt kvinnligt, säger en av bondbrudarna, Eva Engström, som tillsammans med sin man, har gris- och mjölkproduktion, på gården i Vänge.
- Ofta när lantbrukarna som yrkeskår träffas är det i princip bara män och då blir mötena efter mäns sätt att tänka, väldigt mycket produktionstänkande, säger hon.
En kvinna som har erfarenhet av att vistas i dessa manliga miljöer, är Åsa Odell, eftermiddagens föreläsare. Hon är född och uppvuxen i Levide, men sedan 15 år tillbaka bosatt i Skåne, på en gård med grisproduktion. Åsa Odell är även ordförande i LRF Skåne och styrelsemedlem i Swedish Meats koncernstyrelse.
- Det har inte varit något problem för mig, jag har alltid vistats i manliga miljöer, tvärtom kan det vara en fördel om man vill ha uppmärksamhet. Samtidigt är det jobbigt, man blir mer synlig, säger hon.
De bjöds på många igenkännande skratt, då Åsa Odell talade om konsten att kombinera yrkesrollen med mammarollen och om hur olika syn man kan ha på hur en kvinna ska vara.
- Det finns alltid en gammal mall, men det är ett val man får göra, om man tycker att det är okej att falla in i mallen, eller om man vill något annat. Sen är det inte alltid man får som man vill.
Bondbrudarnas heldag på Suderbys herrgård avslutades med kaffe- och chokladprovning, från Visby kaffe och chokladaffär.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!