Äppelåret: En resurs som annars hamnar på komposten

Gotländska trädgårdar dignar av äpplen. En resurs att ta till vara, menar äppelkännaren Helena Ullmark och delar med sig av sina bästa tips.

Ett fantastiskt äppelår, konstaterar Helena Ullmark och menar att det inte alls behöver vara särskilt svårt att ta till vara den rika skörden. Must, mos, torka dem, eller varför inte göra sin egen vinäger, är hennes tips.

Ett fantastiskt äppelår, konstaterar Helena Ullmark och menar att det inte alls behöver vara särskilt svårt att ta till vara den rika skörden. Must, mos, torka dem, eller varför inte göra sin egen vinäger, är hennes tips.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-09-25 20:01

Årets skördar ser bättre ut än på många år, med mycket stora mängder.

– Det är ett fantastiskt äppelår, säger Helena Ullmark, äppelkännare och medlem i Sveriges pomologiska sällskap.

undefined
Äpplen är en resurs som Helena Ullmark brinner för. I år är ett sällan skådat äppelår i många av öns trädgårdar.

För en del år sedan tog Frida Tollerz, som anlagt en egen äppelallé i Levide, initiativ till lokala träffar inom sällskapets ramar. På Norrbys museigård i Väte har också arrangerats äppel- och pärondagar, dit allmänheten har kunnat ta med sig egen frukt för sortbestämning. 

Fruktintresset är därmed stort på ön, kanske alldeles extra ett år som i år. 

– Jag äter äpplen varje dag på frukosten. Man kan vara nästan helt självförsörjande på det mesta, bara man har äpplen, säger Helena Ullmark lyriskt och delar med sig av sina bästa sätt att ta vara på frukten.

undefined
För den som bara vill göra lite must själv hemma i köket, tipsar Helena Ullmark om att ta ett rivjärn och sedan pressa fruktköttet i en skål, tallrik eller genom en silduk.

Redan i tonåren insåg hon att äpplen var en resurs att räkna med för ett hållbart levnadssätt. 

– När jag läste till agronom i Uppsala hade jag som extrajobb att cykla omkring i Gamla Uppsala och beskära äppelträd. Träd är individer, speciellt när de är gamla, knotiga och karaktärsfulla, säger Helena Ullmark och berättar att rätt beskärning ger större och hållbarare frukt.

Den som har lyckan att äga egna sådana träd kan nu koka mos på spisen, helt utan tillsatt socker.

– Bara man fyller i varma burkar och ser till att moset är över 80 grader, säger hon.

Att skiva tunt och torka, antingen i ugnen eller på utspända papper, är ett annat bra sätt att spara frukten.

– Man kan lägga på bakplåtspapper på en sån där uppfällbar tvättställning. Torkade päron är nästan ännu godare, de blir som seg kola och godis.

undefined
Päron är söta och kan torkas i tunna skivor, rena rama fruktgodiset eftersom de blir som seg kola.

Att musta sina äpplen är ett annat sätt att snabbt få åtgång på många kilo. 

– Det är så roligt för nu finns det två musterier på ön, både i Eksta och i När, som mustar i rejäl omfattning och erbjuder bag in box, säger Helena Ullmark och tipsar om att också be att få hem några liter opastöriserat i en dunk.

Då går musten enkelt att vildjäsa till en cider, med hjälp av ett jäsrör i korken till en dunk. Den är sedan redo för nästa steg, att bli vinäger.

– I ett glaserat lerfat, med nät över som skydd mot blomflugor i ett varmt köksfönster, blir det vinäger på tre till fyra veckor, säger hon och berättar att den sötsyrliga vinägern sedan passar utmärkt att smaksätta köttgrytor eller en wok med.

undefined
En god äppelvinäger gör sig själv i ett köksfönster. En öppen skål med nät mot fruktflugor, där basen är en hemjäst cider, tipsar Helena Ullmark.

För den som bara vill göra en mindre mängd must hemma i köket fungerar det bra att riva äpplen på ett rivjärn, och sedan lägga dem i ett durkslag över en skål med en tyngd ovanpå.

– Man kan också riva äpple i en surdeg, det ger en fantastisk jäskraft. Då är det viktigt att skalet finns med, för där finns mjölksyrebakterier och jässvampar, säger Helena Ullmark.

undefined
Äppel päppel, för Helena Ullmark är äpplen en livsviktig del av livet. Till vänster den gotländska lokala sorten brudäpple, till höger en Laxtons Superb, den senare just superb att lagra över vintern.
undefined
Stenkyrka, socknen på Gotland som gett namn åt flera varianter av den lokala äppelsorten.

För den som har mer frukt än man gör av med tål många äppelsorter lagring – om man hinner med att plocka dem på träden innan de blir skadade mot marken.

– Det enklaste är att stoppa dem i en plastpåse, suga ur all luft, och lägga dem i kylskåpet. Aroma kan hålla säkert två månader, säger hon och berättar om en väninna som använder en trasig gammal frysbox utomhus för äppellagring.

Fruktlådor av kartong från affärerna kan ge bra överblick, för att se om något äpple blivit dåligt. Men Helena Ullmark brukar på ett enklare sätt fylla en tunna i plast med äpplen, och lämna en glipa kvar under locket för att släppa in syre.

undefined
Ett fantastiskt äppelår, konstaterar Helena Ullmark och menar att det inte alls behöver vara särskilt svårt att ta till vara den rika skörden. Must, mos, torka dem, eller varför inte göra sin egen vinäger, är hennes tips.

För den som bor i lägenhet eller saknar egna äppelträd är det ett år som i år inga problem att komma över frukt. Helena Ullmark tipsar om ”fruktförmedlingen” på nätet, en sajt där den som har för mycket äpplen kan erbjuda andra och dela med sig.

– När vi samlat sorter till äppeldagarna och knackat på hos folk har de bara blivit glada. Man får ta ett nej så klart, eller erbjuda en äppelkaka för besväret, säger hon och tipsar om äppelträd på regionens mark, fria att plocka på för alla:

– Hela Nordergravar är fullt av äppelträd, mellan Söderport och havet också. 

undefined
”An apple a day keeps the doctor away”. Talesättet har faktiskt stor sanningshalt menar Helena Ullmark. Äpplen innehåller både C-vitamin och mikroorganismer som är bra för magen.

För egen del lyckas Helena Ullmark hålla sig självförsörjande på äpplen, förutom tre månader om året.

– Då får man bita i det sura äpplet och köpa, men alltid svenska äpplen, och jag är tacksam att det finns odlare som kan lagra dem, säger hon.

Ett äpple om dagen, menar hon, kan faktiskt också stärka hälsan, eftersom de innehåller C-vitamin och nyttiga mjölksyrebakterier för magen. 

Men för den som inte hinner med att ta tillvara alla mängder som i år faller från träden har Helena Ullmark tröst:

– Det tjänar inget till att ha dåligt samvete. Även om äpplena ligger på marken är de en resurs och kommer andra till del, gråsuggor, koltrastar och igelkottar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!