Helena har odlat sedan hon och maken flyttade till en gård 2007. Då började hon odla i ett gäng pallkragar, men sedan dess har odlingarna utökats lite för varje år. Idag odlar hon på nära 500 kvadratmeter, och större delen av marken kring boningshuset täcks av olika typer av odlingsytor. Förutom att odla hemma har Helena även hållit i några kurser och arbetar deltid som trädgårdsmästare.
– Nu kan jag inte sluta odla! När man blivit van att äta sin egenodlade mat är det svårt att gå till grönsaksdisken och handla igen.
Samtidigt vill hon betona att det inte bara är enkelt att odla.
– Det tar tid! Och man måste låta det ta tid. Det tar tid att lära sig, tid för grödorna att växa, och så tar det praktiskt tid i vardagen att sköta odlingarna.
I dag är det lätt att googla sig fram till det mesta, men det kanske inte alltid bara är bra, menar Helena.
Ett tips är att sålla bland all inspiration. Det finns så mycket inspiration att hämta överallt, och det är lätt att tro att man behöver odla allt och använda alla tekniker. Men man behöver inte börja med hundra sorter. Ha inte för höga krav på dig själv. Hitta ett sätt att odla som passar dig och din plats i livet!
Helenas kom i gång-tips till den som vill börja odla:
Köp inte en massa prylar! Det går bra att så i en mjölkkartong eller vad du har hemma.
Ta hand om och använd de resurser du har omkring dig. Täck jorden i odlingarna med organiskt material såsom gräsklipp och löv. Det hjälper jorden att hålla fukt, och bryts med tiden ned och förser jorden med näring.
Lär dig lite grundprinciper när det kommer till odling, så du har koll på vattning och gödsling. Försök ta reda på hur olika växter och grödor beter sig, så du inte blir besviken när spenaten går i blom mitt i sommaren till exempel.
Odla först och främst det du äter och tycker om.
Starta en odlingscirkel! Gå ihop några vänner och lär er tillsammans. Lena Israelsson har skrivit bra böcker som man kan ha som utgångspunkt.