Helgonet körde den i dag är det kulturbärarnas dröm
Helgonet körde den i vilda biljakter på bio, men när 23 exemplar av Volvo P 1800 rullade runt på Gotland i helgen var tempot betydligt lugnare.Bakom ratten satt entusiasterna som betraktar den här bilmodellen som en del i ett svenskt kulturarv.
De entusiastiska ägarna som har samlats för en P 1800-träff på Gotland har omsorgsfullt putsat sina bilar inför helgen. Nu samlas de omkring bilarna och sorlet stiger.
Samtalsämnena tryter inte när så många P 1800-entusiaster samlas. Det handlar om biltips, om användbara kontakter och om var man kan hitta reservdelar.
Och så kan man få höra en och annan oreserverad kärleksförklaring till denna bil som har uppnått kultstatus i vida kretsar:
Se linjerna..., suckar Jari Aunala från Eskilstuna.
Vi pratar priser. Mellan 60 000 och 100 000 kronor kan man få betala för ett fint exemplar av en P 1800, men prislappen är egentligen inte intressant:
Inte kan man sälja den man älskar, menar Martin Thomasson från Alva.
Han är en av de gotlänningar som är med och arrangerar den årliga träffen på Gotland för medlemmarna i Svenska P 1800-klubben. I år tog de en tur från Visby mot Fårö med studiebesök i Cementas kalkbrott och Bläse. Natten tillbringade P 1800-klubben på Gåsemora på Fårö, så de hade gott om tid att fördjupa sig i de gemensamma favoritämnena: Volvo P 1800 i allmänhet och de egna bilarna i synnerhet.
P 1800 har en intressant historia. Den ritades av formgivaren Pelle Pettersson som bara gjorde denna enda bil innan han gick vidare till båt-branschen. Att den blev "Helgonets" bil var mest en slump när den Jaguar som filmbolaget egentligen ville ha inte kunde levereras i tid. Ordet "produktplacering" hade inte formulerats inom filmbranschen på den tiden och filmbolaget lär ha fått betala fullt pris för bilen som skulle köras av Roger Moore.
Men varje enskild bil har också sin egen historia.
Martin Thomassons vita 66:a hade i princip bara tak och bottenplatta när han satte händerna i den. I dag är den lika tjusig som alla andra bilar på parkeringen.
Och Jari Aunala, som har en bil av 1970 års modell i den senapsgula färg som var en nyhet det året, fick villkor med sig när han köpte bilen av den dam som hade haft den i alla år:
Hon ville att bilen skulle säljas till någon ungdom och jag måste lova att bilen skulle stanna i Sverige.
Annars är den här bilmodellen mycket populär i exempelvis Tyskland och Holland, men på parkeringen vid Fridhem är alla helt överens: De Volvo P 1800 som finns i Sverige ska stanna i Sverige. Här handlar det om en del av ett svenskt kulturarv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!