Helikopter får även nattflyga över ön
Ambulansen i Slite flyttas till Visby nattetid. Samtidigt kommer fler av utryckningarna till norra Gotland att skötas med helikopter.
Samtidigt väljer räddningstjänsten att dra in stationeringen av ambulansen i Slite, som under dygnets mörka del ska utgå från brandstationen i Visby.
Därmed ska det gå fortare att nå fram till sjuka och skadade. Men det finns också ekonomiska skäl bakom beslutet.
En resurs
- Helikoptern är en resurs som kostar mycket pengar och därför måste den användas mer, säger Maria Borvander, chef för ambulansinsatsen på Gotland.
Helikoptertjänsten hyrs av kommunen till en kostnad av en miljon kronor i månaden. Utöver det betalar kommunen för den faktiska flygtiden.
En utryckning med helikoptern kostar inte mycket mer än att köra samma sträcka med en ambulans, uppger Borvander.
Av kommunens tre ambulanser har den som är stationerad i Slite lägst antal utryckningar. I fjol åkte ambulansen på 530 uppdrag nattetid, av dessa gjordes 30-40 procent i syfte att täcka för Visbyambulansen när den var ute på larm.
Avstånd och väderlek
Med den nya organisationen kommer besättningen att kunna välja om ambulansen eller helikoptern ska användas, beroende på avståndet och väderleken.
Larm inom en tremilsradie från Visby kommer även i fortsättningen att skötas med bil, men när avstånden är längre går det att spara tid med den flygande ambulansen.
- Ju längre från Slite patienten bor, desto bättre service får de, säger Maria Borvander.
En nödställd på Sudersand, Fårö, kan nås på 20 minuter med helikopter från Visby. Med bil från Slite tar det ungefär den dubbla tiden, uppger ambulanschefen.
Om helikoptern är upptagen kommer den närmaste lediga ambulansen till larm på norra Gotland.
Under våren ska även en rad fasta landningsplatser utses på ön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!